Співвласник Sky Mall Хіллар Тедер програв майже 150 судів по ТРЦ, але погрожує ще судом у Вашингтоні – ЗМІ

Естонський бізнесмен, співвласник ТРЦ Sky Mall Гіллар Тедер, який нещодавно звернувся до Президента Володимира Зеленського з вимогою вирішити суперечку по торговому центру в Києві, до цього програв уже майже 150 судів.

При цьому він став головним фігурантом ще одного гучного судового розгляду в самій Естонії - опальний бізнесмен попався на хабарі мера Таллінна і визнаний винним, повідомляє РБК-Україна.

Видання пише про те, що історія 10-річної суперечки між співвласниками одного з найбільших ТРЦ Києва знову опинилася у центрі уваги і набирає нових обертів. У 2009 році співінвестором торгового центру став український бізнесмен Андрій Адамовський. Пізніше виникла суперечка про ціну колл опціону і виході Адамовського з проєкту. Також постало питання про борги компанії: "Скай Молл", що володіє нерухомістю, мала крім банківських боргів ще й борг у 100 млн доларів перед кіпрською компанією "Філгейт". Тедер відмовився перевести цей борг, який він контролював на 100 відсотків, на загальну компанію і передати Адамовському в ній 51%.

Відео дня

В результаті Тедер програв арбітраж у Лондоні і Високий суд у Лондоні, де йому було наказано переоформити борг. "Надалі Тедер програв всі господарські, адміністративні та цивільні процеси - всього 114 судових рішень в Україні, 12 процесів на Кіпрі, 7 арбітражних рішень в Лондоні", - йдеться в публікації.

Близько місяця тому Тедер зажадав від Президента України вирішити їх суперечку з Адамовським. В іншому випадку він обіцяє звернутися до Міжнародного комерційного арбітражу у Вашингтоні з позовом і буде вимагати півмільярда доларів від України в якості відшкодування збитку.

Паралельно з процесами по київському торговому центру Тедер став фігурантом скандалу і судового розгляду щодо корупції у мерії Таллінна. Постановою Харьюського повітового суду Таллінна у 2019 році він визнаний винним в дачі хабара меру міста Таллінна і за сумісництвом засновнику та лідеру Естонської центристської партії Едгару Савісаару. Тоді справа теж стосувалося вирішення питання про нерухомість.

Раніше стало відомо, що скандальний співвласник ТРЦ Sky Mall Гіллар Тедер називав українців "дурнями" і "кочівниками".