Фото УНІАН

Внутрішня проблема тиску правоохоронців на бізнес, навіть після особистого втручання президента Володимира Зеленського, поки що залишається актуальною. І гравців паливного ринку вона теж не обходить стороною.

Про це пише Gazeta.ua. Видання із посиланням на ухвали дніпровських судів, інформує про блокування правоохоронцями роботи паливної групи "Прайм", власником якої є Дмитро Льоушкін.

Йдеться про те, що в межах недотичного до компанії кримінального провадження, прокурори Дніпропетровської області ініціювали арешти матеріальних активів підприємства, зокрема, транспорту, бензовозів, вилучили документацію, чим фактично заблокували операційну та господарську діяльність мережі АЗС.

Відео дня

"Одним словом, має місце блокування операційної діяльності компаній, хоч кримінальне провадження, в рамках якого все це відбувається, не стосується самих АЗС. Справа, як йдеться в судових документах, ведеться щодо Павлоградського нафтопереробного заводу", - зазначає видання.

До війни під брендом Prime працювало близько 40 заправок. З 2014 року компанії двічі була вимушене здійснювати релокацію бізнесу, відновлюючи його роботу.

"Прайм" з'явився у Стаханові Луганської області у 2006 році, і вже у 2014-му компанії довелося переїхати з не підконтрольного українській владі Стаханова до тоді ще мирного Харкова. Однак через 8 років, і знову через війну, "Прайм" передислокувалася до Рівного.

"Наразі від бізнесу групи "Прайм" залишилося лише 30% від того, що було до вторгнення. Було втрачено 16 заправок, які розташовувалися у південних та східних регіонах України. Місто Рівне було обрано здебільшого через відносно низькі ціни оренди житла. Ні у Львові, ні на Закарпатті "Прайм" не зміг би забезпечити житлом своїх працівників", - пояснював власник підприємства Дмитро Льоушкін.

Паливна група "Прайм" належить до великих платників податків, і за роки діяльності не мала проблем з законом та не переслідувалася кримінально.

Наразі ж, проблеми у "Прайм" з’явилися через кримінальне провадження стосовно Павлоградського нафтопереробного заводу. У нього мережа АЗС, як вбачається з ухвал, під час паливної кризи 2022 року здійснило разову купівлю мінімальної партії палива. Купівля була офіційно відображена в усіх податкових та інших документах. Однак, саме вона стала для прокурорів приводом "зачепити" бізнес, провести кілька обшуків, арештувати рахунки та ті активи, від яких сьогодні залежать транспортні й логістичні можливості компанії.

Крім того, як йдеться в рішенні Індустріального райсуду Дніпра, у цьому провадженні після блокування роботи АЗС, прокурори пропонували щонайменше двом особам укласти угоди зі слідством. У відповідь адвокати заявили відвід судді.

Нагадаємо, учора про блокування роботи силовиками заявила одна з найбільших українських лабораторій "Сінево". Компанія звинуватила ДБР у здійсненні тиску на бізнес, а також попередила про ризик зупинки роботи мережі лабораторій по всіх країні.