Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв цього року завершити реформу у сфері містобудування та ліквідувати тіньові схеми в цій галузі.

Читайте такожУ Мінекономіки похвалився скороченням тіньової економіки в Україні

Про це він заявив під час години запитань до уряду в парламенті.

Відео дня

"Ми ламаємо (тіньові схеми – УНІАН) й зламаємо. Більш того, запущений новий реєстр ДАБІ, він відкритий, стоїть на серверах держави, контролюється нашими державними спецслужбами, сьогодні його неможливо змінити, він публічна... Ті, у кого вимагають хабарі, або ті, хто хочуть давати хабарі, щоб домовитися там, де без дозволів щось збудовано, – це вже неможливо, реєстр не дає це зробити, він відкритий, публічний", - сказав Шмигаль.

"Ми цю реформу просуваємо і завершимо ще цього року, як і обіцяли українцям", - додав він.

Також прем'єр повідомив, що в парламенті зареєстрований законопроект, який повинен внести великі зміни в роботі галузі.

"Дозволів на початку будівництва не має бути за концепцією, має бути, як у цивілізованому світі, прийняття в експлуатацію об'єктів, які безпечні для людей", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 13 березня Кабінет міністрів ліквідував Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) і запустив систему містобудування.

Постановою №218 була ліквідована ДАБІ й створено центральний орган виконавчої влади - Державна сервісна служба містобудування України (Держсервісбуд).

Основними завданнями нової структури є надання (отримання, реєстрація), відмову у видачі або анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію недобудованих об'єктів.

Постановою №219 були створені ще два центральних органи виконавчої влади: Державна інспекція містобудування України та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

Державні органи мають здійснювати політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, технічного регулювання у сфері містобудування. Діяльність нових органів координується Кабміном через міністра розвитку громад і територій.