Очікується, що ВВП країни зростатиме на 3,5% щорічно / фото УНІАН Володимир Гонтар

Економіка України повернеться до зростання цього року, зокрема, зростання ВВП очікується на рівні 3,5% у 2021 і 2022 роках.

Про це повідомила прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з посиланням на новий звіт про регіональні економічні перспективи.

Читайте такожЗростання ВВП України цього року перевищить 4% - Шмигаль

Відео дня

"Очікується, що ВВП країни буде зростати на 3,5% щорічно у 2021 і 2022 роках. Основні ризики для реалізації цього прогнозу пов'язані з повільним темпом реформ і вакцинації", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що зниження іноземного попиту в поєднанні з впливом на внутрішній попит неодноразових локдаунів зумовили падіння ВВП на 4% у 2020 році. При цьому покращене макрофінансове управління виявилося дуже корисним у кризу і допомогло країні зберегти макроекономічну стабільність.

"Хоча в першому кварталі 2021 року в економіці відбулося падіння на 2,2% в порівнянні з минулим роком через продовження локдауну, є ознаки поступового повернення до зростання в другому кварталі завдяки підвищенню цін на товарно-сировинну продукцію", - цитує прес-служба провідного регіонального економіста ЄБРР Димитара Богова.

У ЄБРР відзначають, що обсяг промислового виробництва в січні-квітні збільшився на 1,5% в порівнянні з минулим роком, тоді як обсяги експорту та імпорту зросли в першому кварталі відповідно на 12% і 11%. Перекази коштів зросли в період з січня по квітень 2021 року на 7% у порівнянні з минулим роком.

За даними ЄБРР, інфляція прискорилася в цьому році на тлі зростання світових цін на харчову продукцію і досягла 9,5% в травні 2021 року, у зв'язку з чим Національний банк України двічі підіймав облікову ставку, останній раз до рівня 7,5% у квітні.

Прогноз Мінекономіки

  • Міністерство економіки прогнозує, що валовий внутрішній продукт України вийде на позитивний тренд у другому кварталі 2021 року, а за підсумками року буде зростання на рівні 4,1%.
  • У Державному бюджеті на 2021 рік закладено зростання внутрішнього валового продукту України на рівні 4,6%.
  • За даними Держстату, ВВП України в першому кварталі 2021 року скоротився на 2,2% в річному вираженні.