У 2019 році, до коронавірусу, рівень тіньової економіки був на 3% нижче/фото-УНІАН

Рівень тіньової економіки в 2020 році склав 30% від обсягу офіційного валового внутрішнього продукту (ВВП) України, що на 3 процентних пункти більше показника 2019 року (27%). Зростання тіньової економіки відбулося через коронавірус.

Про це на своєму офіційному сайті повідомило Міністерство економіки.

"Ускладнення умов економічної діяльності внаслідок введення протиепідемічних заходів в Україні та світі викликали природне бажання суб'єктів господарювання зменшити ризики втрати лімітованих ресурсів (на тлі істотного зростання збитків в економіці через тимчасові, але непрогнозовані в часі, обмеження ділової активності), що і призвело до зростання тінізації економіки",-сказано в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожГривня зміцнилася після довгих вихідних: курс в обмінникахЗазначається, що два з чотирьох методів, з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, зафіксували збільшення рівня порівняно з 2019 роком, а саме: метод збитковості підприємств - на 7 п.п. (до 27% від обсягу офіційного ВВП), монетарний метод - на 1 п. п. (до 31% від обсягу офіційного ВВП).

Два методи показали зменшення рівня тіньової економіки, а саме: метод "витрати населення-роздрібний товарообіг і послуги" - на 3 п.п. (до 22% від обсягу офіційного ВВП), електричний метод-на 2 п. п. (до 23% від обсягу офіційного ВВП).

"Найбільше частка тіньового сектору зросла у ЗЕД "операції з нерухомим майном" (на 17 п.п., до 41% від валової доданої вартості у ЗЕД), у ЗЕД "Транспорт, складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність" (на 14 п. п., до 48%), а також у добувній промисловості та розробці кар'єрів (на 9 п. п., до 41%)", – вказало Міністерство.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявив, що зростання ВВП України цього року перевищить 4%. Зростання економіки очікується після поліпшення ситуації з коронавірусом.