Україна – те місце, куди можна і потрібно інвестувати, – віце-президент PMl у Північно-Східній Європі

Попри війну, міжнародна компанія Philip Morris International розширює інвестиції в Україну, тим самим закликаючи інших інвесторів робити те ж саме.

Про це заявив віце-президент PMl у Північно-Східній Європі Міхал Мержеєвський в інтерв’ю РБК.

Компанія має намір інвестувати понад 30 млн дол. у запуск нового виробництва у Львівській області. За словами Мержеєвського, PMl могли направити свої кошти у розширення виробництв у Польщі, Туреччині, Чехії та Литві, аби тамтешні заводи своєю продукцією задовольняли попит України, однак, компанія обрала шлях розвитку бізнесу саме в Україні.

Відео дня

"Як ви знаєте, ми вже маємо одну велику фабрику в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення вона призупинила виробництво, тому що знаходиться в Харківській області, близько до зони бойових дій. Проте нам треба мати десь виробничу лінію. Звичайно, у нас була низка варіантів, включаючи Польщу, Туреччину, Чехію та Литву. Ми могли виробляти там продукцію для українського ринку. Але ми думаємо не лише про економічні показники", – зазначив він.

За словами представника компанії, основною метою діяльності нової фабрики буде забезпечення внутрішнього українського попиту, однак, якщо виробничих потужностей вистачатиме, не виключається й експорт.

Мержеєвський додав, що, незважаючи на війну, в Україні відмічається пожвавлення інвестиційного клімату. Втім, на його думку, нашій державі треба провести багато роботи в частині покращення інфраструктури та внесення змін до законодавства.

"Можу навести приклад з моєї галузі, тютюнового сектору – в Європі визнають різницю між звичайними тютюновими виробами та інноваційними, як IQOS у нашому портфоліо. Уряди ЄС бачать різницю в цих двох категоріях: перша є традиційними сигаретами, а друга – є бездимною альтернативою, створеною на основі наукових досліджень. Безумовно, бездимні продукти також не позбавлені ризику для здоров’я, втім, перехід на них є кращим рішенням, аніж продовження куріння.

Держави в Європі мають різне регулювання та оподаткування для цих двох категорій продуктів, щоб підтримати прагнення курців переходити на альтернативи традиційному курінню. А в Україні – вони прирівняні і оподаткування однакове. Тож у моїй галузі це один із елементів, на який український уряд має звернути увагу", - наголосив Мержеєвський.