Обговорення триватиме 4 тижні / Ілюстрація REUTERS

Європейська комісія відкрила 4-тижневе громадське обговорення щодо використання дрібних монет номіналом 1 і 2 євроценти.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Читайте такожУ США суд відмовився видалити з доларів фразу "In God We Trust"

Відео дня

Опитування громадян

Європейським громадянам і установам пропонується поділитися своїми думками та пропозиціями з питання про те, чи слід округляти ціни до 5 євроцентів і відмовитися від дрібних монет.

"Правила ЄС щодо монет євро свідчать, що установи ЄС мають періодично перевіряти використання монет різних номіналів з точки зору витрат і прийнятності для суспільства", - йдеться в повідомленні.

За перший день користувачі залишили кілька сотень коментарів, більшість з яких схвалюють відмову від найдрібніших монет.

Основні аргументи

Найчастіші аргументи - вони дорогі у виробництві, транспортуванні та захаращують гаманці.

Разом з тим, деякі коментатори вважають, що скасування монет в 1 і 2 євроценти призведе до округлення цін, переважно на споживчі товари, що зробить повсякденне життя дорожче.

Долари США

29 серпня 2018 року в США в штаті Міннесота суд відмовився видалити з банкнот і монет фразу "Ми віримо в Бога" (In God We Trust). Зі скаргою до суду звернулася група атеїстів, які заявили, що наявність цього гасла на доларах суперечить першій поправці до Конституції США, що гарантує свободу віросповідання.

Суддя не погодився з доводами позивачів і наголосив, що дана фраза відповідає уявленням про свободу віросповідання минулих поколінь і не суперечить законодавству.

Фраза "Ми віримо в Бога" вперше з'явилася на американських монетах під час Громадянської війни Півночі та Півдня в 1864 році. На банкнотах гасло стали друкувати з середини 60-х років минулого століття, після того, як в 1956 році Конгрес прийняв рішення зробити "ми віримо в Бога" (In God We Trust) національним гаслом.