Абромавичус завів "Укроборонпром" у системну кризу / фото УНІАН

Команда гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса за рік роботи повністю провалила експортний напрямок.

Про це йдеться в статті "Рік Абромавичуса в "Укроборонпромі": Круте піке "нової команди", опублікованій на Defence Express.

Так, за даними держконцерну, за першу половину 2020 року було експортовано продукції на 145 млн доларів. Для порівняння за весь 2019-й — 908 млн доларів.

Відео дня

"Тобто експорт озброєнь впав майже в три рази. Тут якось ніяково згадувати обіцянки Абромавитчуса досягти в 2020 - му показника експорту в 1,3 млрд доларів», - пишуть автори статті.

Читайте такожЧерез схеми топ-менеджерів "Укроборонпром" втратив у Пакистані контрактів на $15 мільйонів - ЗМІ

Таке епічне падіння має свої конкретні імена. Крім Айвараса Абромавичуса, це його заступник з маркетингу та збуту Михайло Морозов.

Згілно з даними антикорупційного розслідування Цензор.нет, через дії Морозова тільки на одному контракті з Пакистаном Україна втратила 15 млн доларів. І все через те, що Морозов і його партнер Мохаммад Захур лобіювали інтереси своєї компанії-прокладки Raviana Pakistan Private Limited.

За інформацією Defense Express, влітку цього року в "Укрспецекспорті" відбулася небачена "зачистка" фахівців пакистанського напрямку, які протягом десятиліть працювали з цією країною.

«Звільнили відразу сім унікальних фахівців, включаючи директора представництва в Пакистані. Це остаточно зруйнувало систему роботи українських спецекспортерів на цьому специфічному ринку», - йдеться в статті.

Таким чином, бізнес-інтереси Морозова і його партнера Мохаммада Захура, фактично позбавили Україну валютної виручки і вибили її з важливого ринку. У цьому їм посприяв і колишній директор Грибовецького сміттєзвалища, а нині гендиректор "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря.

«Цікаво, що Абромавичус, замість того, щоб позбутися "зашквареного" заступника, щосили тягне його, як наступника в крісло глави концерну. Також поки залишається на посаді гендиректор "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря - протеже Морозова і Захура", - зазначають автори статті.