Ставки на останньому аукціоні з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) продовжили знижуватися.

Про це сказав в коментарі агентству УНІАН старший аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій ФУРСА.

За його словами, прибутковість знизилася по всій кривій пропозиції, включаючи тримісячні ОВДП, ставки відсікання за якими знизилися до 5,5%, тобто на 50 базисних пунктів в порівнянні з попереднім розміщенням даної серії. Ці облігації стали єдиними, за якими уряд задовольнив більш ніж одну заявку. Дві інші серії були розміщені на мінімальному рівні прибутковості.

Відео дня

С.Фурса повідомив, що для дев`ятимісячних облігацій ставка відсікання склала 7%, що на 250 базисних пунктів нижче за попереднє розміщення і перевершило прогноз, а по півторарічними паперами - 10,75%. При цьому аналітик звернув увагу на дві важливі зміни. По-перше, мінімальні заявки були встановлені на значні суми, що корінним чином відрізняє результати аукціону від розміщення облігацій минулого тижня. По-друге, не зважаючи на зниження прибутковості два аукціони підряд, попит залишився на високому рівні. Обсяг поданих заявок склав 3,6 млрд. грн.

Таким чином, вважає аналітик, ринок приймає правила гри уряду і погоджується з новим орієнтиром прибутковості. На думку С.Фурси, така ситуація продовжить підштовхувати вниз прибутковість за ПДВ-облігаціями. Аналітик прогнозує орієнтир прибутковості за даними паперами на рівні 12,5-12,75% і чекає, що цей рівень може бути досягнутий впродовж 1-2 тижнів.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів України на аукціоні у вівторок, 5 жовтня, залучило від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 940,739 млн. грн.