Ілюстрація REUTERS

Видання The Information з'ясувало, що Facebook розробляє власну операційну систему, яка допоможе знизити залежність від компанії Google Android.

Читайте такожFacebook зізнався у прослуховуванні розмов користувачів

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Нова ОС розробляється з нуля, при цьому проект очолив Марк Луковський - колишній працівник Microsoft і співавтор операційної системи Windows NT", - йдеться в повідомленні.

Відкритої інформації про нову ОС Facebook практично немає, однак джерело запевняє, що вона буде використовуватися на всіх "залізних" проектах компанії, на кшталт шоломів віртуальної реальності Oculus або розумних дисплеїв Portal. На даний момент ці пристрої працюють під управлінням модифікованої версії мобільної ОС Android.

Інформацію про розробку власної ОС побічно підтвердив глава підрозділу Facebook AR/VR Фікус Кіркпатрік (Ficus Kirkpatrick), який заявив, що майбутні апаратні розробки його відділу не потребуватимуть програмного забезпечення від Google, що знизить або повністю прибере залежність від даної компанії.

У свою чергу голова Hardware-відділу Ендрю Босворт (Andrew Bosworth) заявив, що не думає, що може довіряти [важливі розробки] ринку або конкурентам, тому Facebook збирається зробити все сам.

У тому ж інтерв'ю Босворт розповів, що Facebook працює над окулярами доповненої реальності (AR). Проект з кодовою назвою Orion буде представлено не раніше 2023 року і до цього часу у компанії напевно буде готова власна ОС. Однією з цікавих особливостей AR-окулярів Facebook має стати нейроінтерфейс, який дозволить керувати окулярами за допомогою думки.

Очевидно, що Facebook хоче стати на одну сходинку з компаніями Apple і Google, які повністю контролюють свої апаратні та програмні платформи, що дозволяє їм не лише оптимізувати роботу пристроїв, але і не переживати з приводу витоку важливої інформації.