Київстар планує до кінця року забезпечити зв'язок 4G для понад 90% українців

Один з найбільших українських мобільних операторів "Київстар" планує до кінця 2021 року забезпечити швидкісним мобільним зв'язком четвертого покоління понад 90 відсотків населення України.

"Якщо ми візьмемо загальну кількість непокритих сіл, а це було близько 15 тисяч станом на початок 2020 року, то на кінець 2020-го ця цифра зменшилася до 10 тисяч. У п'яти областях ми вже домоглися покриття понад 90% населення. Це насправді наша мета до кінця 2021 року — перевалити за 90% (по всій країні – УНІАН)", – сказав президент компанії "Київстар" Олександр Комаров під час прес-конференції в Києві.

За його словами, станом на зараз, зв'язком 4G від "Київстару" забезпечені 87,6% українців, тоді як в операторів "Vodafone Україна" і "lifecell" ці показники становлять 81% і 61% відповідно. В абсолютних величинах абонентська база 4G абонентів "синього" оператора становить 9,3 млн українців, "червоного" –7,3 млн, і "жовтого" – 3,5 млн.

Відео дня

При цьому Комаров додав, що покрити зв'язком 4G усі 100% населення мобільним операторам не вдасться, оскільки це дорого і не доцільно.

За його словами, в поточному році оператор розглядає можливість прискорити темпи покриття зв'язком українських міжнародних доріг, і завершитися цей процес може вже до початку 2022 року.

"Ми для себе опрацювали план перерозподілу інвестицій, щоб прискорити проект покриття основних міжнародних доріг. Ми дуже цього прагнемо. Ідеальний сценарій: ми будемо цілитися на початок 2022 року покрити 1830 км доріг. При чому, з середньою цифрою покриття 96-97%", – зазначив президент "Київстару", додавши, що операторам вдасться реалізувати такий складний проект тільки за участю в цьому процесі держави.

Що ж стосується повноцінного покриття швидкісним мобільним зв'язком залізничних колій, Комаров зазначив, що відбудеться це не раніше 2024-2025 років.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2020 року українські мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell отримали ліцензії на ресурс на радіочастотах 900 МГц, необхідний для запуску високошвидкісного Інтернет-зв'язку 4G на всій території України. На сьогодні оператори надають послуги 4G-зв'язку також на частотах 1800 МГц і 2600 МГц.

Компанія "Київстар", заснована в 1994 році, надає послуги мобільного, фіксованого зв'язку та широкосмугового доступу до інтернету. Акціонером "Київстару" є холдинг з російським корінням VEON (до 2017 року VimpelCom). Компанія VEON працює на ринках СНД, Європи, Азії, Африки, а її акції знаходяться у вільному обігу на біржі NASDAQ (Нью-Йорк) і Euronext (Амстердам).