Депутат підкреслив, що право встановлювати тарифи є у муніципалітетів розвинених країн / фото УНІАН

Органи місцевого самоврядування повинні мати право самостійно встановлювати тарифи на паркування автомобілів.

Відповідний законопроект №9513 зареєстрував у Верховній Раді народний депутат України від "Блоку Петра Порошенко" Дмитро Білоцерковець, про що парламентарій написав на своїй сторінці в Facebook.

За словами депутата, у чинному Законі "Про дорожній рух" передбачено, що ціни на користування платними парковками встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до урядового порядку формування цих тарифів.

Відео дня

"Але містах цих повноважень недостатньо, щоб зробити тариф гнучким, адже Кабінет міністрів передбачив витратний метод формування вартості парковки, який не враховує співвідношення попиту на паркувальні місця та їх фактична наявність. Через це міста не мають достатньо повноважень застосовувати гнучке регулювання вартості паркування в різних зонах, в різні дні тижня і час доби, стимулювати водіїв до короткочасного паркування для зменшення навантаження на вулично-дорожню мережу в місцях великого навантаження. До речі, у муніципалітетів розвинених країн світу, таке право є", - пояснив нардеп.

Він додав, що його законопроект виключає з українського законодавства норму про затвердження урядом порядку формування тарифів на послуги платних парковок і повністю передає ці повноваження міській владі.

"Законопроект №9513 призведе до розвитку паркувального простору, залучення інвестицій на будівництво нових паркінгів, зменшення дефіциту паркомісць і автомобільних заторів. Сподіваюся, профільний комітет якомога швидше розгляне законопроект, а Верховна Рада підтримає документ", - підсумував Дмитро Білоцерківець.

Наприкінці він також зазначив, що імплементація "паркувальної реформи" наближається до завершення і спрогнозував набуття чинності нових правил щодо евакуації і штрафів "до кінця весни".