В Україні з'являться платні дороги / фото ukravtodor.gov.ua

Державне агентство автомобільних доріг України ("Укравтодор") разом зі Світовим банком проаналізували 10 доріг, які можна вдосконалити або перебудувати. З них виділили три напрямки, у яких є потенціал стати першими концесійними або, простіше кажучи, платними дорогами України.

Читайте такожНове будівництво доріг цього року не перевищить 5% - "Укравтодор"

Серед них, наприклад, напрямок Київ — Біла Церква. За словами голови "Укрдорінвесту" Олени Криворучко, щоб побудувати за цим маршрутом нову дорогу, потрібні $535 млн і три роки, пише «Сьогодні». При цьому, ввівши плату за проїзд, інвестор зможе повертати трохи більше ніж 5% (майже $27 млн) на рік.

Відео дня

Другий варіант, за словами чиновниці: 60 км на дільниці Львів — Краковець. На будівництво нової дороги тут знадобляться $290 млн і два роки, а інвестори зможуть заробляти по $4 млн в рік.

Нарешті, в напрямку Львів — Тернопіль можна розширити дорогу з двох смуг до чотирьох. На це знадобляться $293 млн і, за оцінками експертів, близько трьох років. Заробляти підрядники на цій дорозі зможуть за $35 млн на рік.

Однак, за словами Криворучко, складнощі полягають не тільки в тому, щоб знайти інвесторів для цих проектів, але і в тому, щоб подолати небажання простих українців користуватися платними дорогами. Особливо з урахуванням того, що за появи платних магістралей завжди повинні бути безкоштовні альтернативи.

За словами транспортного експерта Олександра Кави, проїзд дорогою Київ — Біла Церква (відстань становитиме приблизно 60 км) може коштувати приблизно як 2-3, максимум 4 літри бензину. Тобто проїзд цією дорогою коливатиметься від 60 до 120 грн.

Як повідомляв УНІАН, за словами в. о. голови «Укравтодору» Славоміра Новака, ціна проїзду першою в Україні платною дорогою зі Львова до Краковця (Польща), будівництво якої розпочнеться у 2020 році, буде не більше 7-10 євроцентів за кілометр.

«Укравтодор» планує цього року відновити від 1500 до 1800 кілометрів українських доріг, що відповідає рівню минулого року.

За даними «Укравтодору», на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг державного значення у 2019 році буде спрямовано близько 20 млрд грн із загальної суми 33,4 млрд грн на дороги державного значення, передбаченої у Дорожньому фонді. Всього на ремонт та будівництво доріг місцевого та державного значення в бюджеті передбачено понад 50 млрд грн, що є рекордною сумою за всі роки незалежності нашої країни.