Порошенко відзначив необхідність моніторити дії Росії в Керченській протоці / фото УНІАН

Україна наголошує на необхідності розгортання постійної місії Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у Керченській протоці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент України Петро Порошенко сказав під час засідання в Маріуполі Ради регіонального розвитку Донецької області.

"Дуже важливо, що ми будемо моніторити і перекриття доступу до портів (в Азовському морі – УНІАН) для комерційних кораблів. Ми ставимо питання про розгортання постійної місії СММ ОБСЄ в Керченській протоці", - заявив президент.

Відео дня

Читайте такожУ Порошенка вказали на небезпеку підписаного з РФ протоколу щодо Азовського моря

"Бо зупинки (кораблів – УНІАН) та окупація Азовського моря завдає страшенних збитків економіці приморських областей та України в цілому", - наголосив Порошенко.

Довідка УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" та катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти українським військовим до кінця квітня.