Прийняття документа скоротить кількість митних формальностей / фото УНІАН

Верховна Рада України прийняла в першому читанні і за основу проект закону про режим спільного транзиту, який дозволить Україні застосовувати європейські транзитні правила і використовувати єдину митну декларацію, що прискорить і здешевить процес переміщення товарів.

Читайте такожРосія знову продовжила обмеження на транзит продукції з України до Казахстану і Киргизстану

За ухвалення даного рішення проголосували 234 народних депутатів з 342 присутніх, при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Представляючи даний законопроект, заступник міністра фінансів Сергій Верланов зазначив, що прийняття документа дозволить зменшити кількість митних формальностей, необхідних для контролю за транзитним переміщенням.

У свою чергу, українська митниця буде отримувати від митниць інших країн попередню інформацію про вантажі ще до перетину ними українського кордону, що дозволить аналізувати операції на предмет їх ризиковості.

Верланов також зазначив, що метою прийняття документа є імплементація положень Конвенції про процедуру спільного транзиту і Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

"На сьогодні Конвенція про процедуру загального транзиту – це 35 країн європейського регіону, які запровадили єдині для всіх правила транзитних перевезень товарів з використанням загального IT-продукту. Бізнес зможе використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів через кордони країн-учасниць конвенції без затримок. Держава отримає в режимі онлайн обмін митною інформацією з усіма 35-ма країнами, що дозволить підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків", - зазначив заступник міністра фінансів.

Довідка УНІАН. Приєднання до спільної транзитної системи дозволить прискорити та вдосконалити митні процедури щодо товарів, які переміщуються через українсько-європейський кордон, зменшить витрати на транскордонну торгівлю товарами з країнами Європи, створить умови для виходу національних компаній на ринки європейських країн, а також дозволить ефективніше протидіяти спробам митного шахрайства.