Ілюстрація / REUTERS

Представник президента в Кабінеті міністрів України Андрій Герус закликав імпортерів дизельного палива не намагатися дестабілізувати ситуацію на ринку заявою про припинення поставок дизпалива з Росії й не уникати сплати введених державою спеціальних мит на такі поставки.

Читайте такожКабмін оприлюднив постанову про спецмита на паливо з Росії

Про це він написав у Facebook, коментуючи заяву найбільшого в Україні імпортера дизельного палива Wexler Group про припинення постачання даного продукту з Росії через введені урядом спецмита.

Відео дня

"Краще б було, якби бізнесмени, які одночасно є й активними політиками, не намагалися створювати публічний тиск, не намагалися дестабілізувати ситуацію на ринку, не намагалися уникнути сплати податків (зборів) до державного бюджету", - написав Герус.

За його словами, це вже друга публічна заява компанії, яка контролює понад 41% українського ринку дизпалива, про свої комерційні плани, що нетипово для трейдингу.

"Мабуть, хотіли, щоб всі почули. Почули. Враховуючи, що раніше компанія вже публічно заявляла, що буде поставляти дизель, але підніме ціни, то бачимо певну нестабільність такої публічної позиції. Ймовірно, підняти ціни не вдалося", - додав він.

Представник президента в Кабміні зазначив, що до такого сценарію припинення поставок країна готова. На сьогоднішній день деякі мережі АЗС та великі споживачі вже законтрактували танкери з дизпаливом, які прямують до українських портів.

"Жодного дефіциту не буде, цінової нестабільності не буде, незалежно від нових фейсбук-повідомлень компанії Wexler. Чим довше бенефіціари трубопровідних поставок уникатимуть сплати податку до українського бюджету, тим більшу частку ринку вони втратять, тому що відповідний ресурс буде заміщено іншими поставками", - написав Герус.

Він висловив сподівання, що спроба зловживати монопольним становищем буде вивчена Антимонопольним комітетом України.

"У понеділок о 10 ранку в Міністерстві інфраструктури буде нарада, щоб ми мали скоординовану й ефективно працюючу логістику портів та залізниці, щоб не виникало вузьких місць. Саме імпорт з альтернативних джерел заміщатиме це трубопровідне постачання, буде відбуватися диверсифікація", - зазначив Герус.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 25 липня, Wexler Group заявила, що з серпня призупиняє постачання дизпалива з Росії через введені урядом спецмита, оскільки це стане економічно невигідно.

18 липня Кабінет міністрів України ввів спеціальні мита на імпорт російського дизельного палива та скрапленого газу. Згідно з рішенням, спецмито буде підвищуватися у два етапи. Спецмито на дизельне паливо, що постачається трубопровідним транспортом, становитиме 3,75% з 1 серпня та 4% з 1 жовтня.