Ілюстрація REUTERS

Підписання угоди про спільний авіаційний простір («відкрите небо») між Україною та Європейським Союзом залишається одним із ключових пріоритетів нової команди Міністерства інфраструктури України, яке має намір залучати для вирішення цього питання країни-партнери України.

Про це повідомив журналістам міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Читайте такожПоїзди у Росію принесли 3 мільярди гривень прибутку, мова про їх скасування не йде - міністр

Відео дня

"Це питання має вирішуватися на дуже високому дипломатичному рівні. Минулий уряд це питання так і не вирішив. Тут можна рухатися двома способами – йти і спілкуватися з Європою, з європарламентарями, щоб вони були нашими лобістами, або максимально залучати до цього процесу країни-партнери, щоб вони сприяли вирішенню даного питання. Але "відкрите небо" залишається одним із пріоритетів, це важливо для розвитку авіації. Думаю, що ближче до нового року ми вже будемо розуміти, який саме з цих сценаріїв ми будемо вибирати", - сказав Криклій.

Він наголосив, що для вирішення цього питання необхідно використовувати всі можливі способи.

"Один із сценаріїв вимагає залучення дипломатів на найвищому рівні, іншого – вимагає більше часу і залучення більшого числа стейхолдерів, і ми, відповідно, зможемо з різних сторін зайти для вирішення питання, а не стукати в одні двері, які не завжди відкриваються», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, у березні глава делегації по кооперації України з ЄС Штефан Шлеунінг повідомив, що терміни підписання угоди про «відкрите небо» між Євросоюзом і Україною поки не встановлені, зазначивши, що це політичний процес.

Україна впродовж декількох років веде переговори з ЄС про спільний авіаційний простір, що дозволило б українським та європейським авіакомпаніям вільно працювати на просторі Євросоюзу та України. Разом із тим, підписання угоди неможливо без вирішення спору між Великобританією та Іспанією щодо Гібралтару, й Україна не має права самостійно приймати будь-які односторонні рішення в цьому напрямку.