Далекобійники припинили акцію протесту / фото УНІАН

Міністерство інфраструктури України задовольнило деякі вимоги міжнародних автомобільних перевізників, які вчора проводили акцію протесту у Києві з вимогою звільнити голову транспортного відомства Владислава Криклія через існуючі проблеми в галузі, зокрема, через недосконалість електронної системи видачі дозволів на виконання автоперевезень вантажів по території іноземних держав.

Читайте такожГончарук прокоментував проблему з польськими квотами на автоперевезення

Як повідомили в прес-службі міністерства, відповідну домовленість було досягнуто вчора ввечері за підсумками зустрічі міністра інфраструктури з представниками страйкового комітету Асоціації міжнародних автоперевізників України (АсМАП України), які виступили організатором акції протесту в столиці.

Відео дня

"Голова міністерства повідомив, що зараз є повне розуміння з наступних питань: сервіс електронного замовлення (бронювання) дозволів - єдина прийнятна система роботи з ними; скасовується обмеження 1/12 щодо дефіцитних країн", - сказано в повідомленні.

Крім того, була досягнута домовленість, що на вирішення дефіцитних країн обмежується видача - не більше двох дозволів на транспортний засіб протягом місяця (незалежно від виду), при цьому оформлення другого дозволу лише після використання і повернення попереднього. Виняток лише для дозволів, де для одного перевезення необхідно два дозволу - чотири дозволу.

Також сторони домовилися, що необхідно розробити критерії, за якими система електронного бронювання дозволів не дозволяла б бронювати їх тим особами, які фактично не здійснюють перевезення. Зокрема, ці критерії мають підтверджувати, що легальний перевізник сплачує податки, здійснює рейси, а не бронює дозволи, щоб потім їх продати.

Міністр закликав перевізників активно брати участь у формуванні цих критеріїв і пообіцяв, що Міністерство інфраструктури найближчим часом розмістить на офіційному сайті для публічного обговорення зміни до Порядку оформлення і видачі дозволів (наказ №757), і після отримання схвалення з боку учасників ринку запустить цей документ на погодження.

Крім того, міністр анонсував, що в найближчому майбутньому відбудеться переведення оформлення всіх дозволів через електронне замовлення і пообіцяв продовжити переговори з іншими країнами щодо збільшення квоти на міжнародні автоперевезення для українських перевізників.

"Ми з командою за останні два місяці провели багато зустрічей з перевізниками, ми чуємо вас і працюємо над покращенням умов для виконання міжнародних автомобільних перевезень. Міністерство інфраструктури продовжить активні переговори з іншими країнами про збільшення річних квот дозволів для усунення їх дефіциту. Ми за максимальну відкритість", - цитує прес-служба міністра.

Ілюстрація REUTERS

Також в повідомленні з посиланням на Криклія підкреслюється, що електронне бронювання усіх видів дозволів на перевезення вантажів по території іноземних держав було введено з метою подолання корупції при видачі даних дозволів.

"Ми запровадили електронне бронювання дозволів на автоперевезення, щоб подолати корупцію, яка робила життя перевізників нестерпним, а колишніх керівників Укртрансбезпеки - багатими... Весь час на посту міністра я відкритий для діалогу з усіма без винятку перевізниками. Але ми хочемо чути всіх і створити систему, яка зробить в принципі неможливим продаж дозволів і корупцію. П'ятигодинні переговори з міжнародними автомобільними перевізниками довели, що ми можемо знаходити консенсус", - підсумував міністр.

Як повідомляв УНІАН, вчора в центрі Києва та на в'їздах у місто з ранку почалися акції протесту міжнародних перевізників, через що рух транспорту істотно ускладнився. Водії скаржилися, що через електронну систему бронювання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення, яка запрацювала з січня цього року, утворилися багатоденні черги на кордоні й скоротилася кількість міжнародних рейсів більш ніж на 5 тисяч.

Організатор акції - Асоціація міжнародних автоперевізників (АсМАП) України закликала прем'єр-міністра Олексія Гончарука звільнити міністра інфраструктури Владислава Криклія і керівництво Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) через існуючі проблем в галузі, серед яких недосконалість електронної системи видачі вищезазначених дозволів.

У свою чергу, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук відреагував на акції протесту і заявив, що уряд не планує відмовлятися від електронної системи видачі дозволів на міжнародні автоперевезення, підкресливши, що вона є абсолютно прозорою.

Пізно ввечері 12 лютого в АсМАП повідомили УНІАН, що автоперевізники припинили акцію протесту і домовилися про зустріч 13 лютого на засіданні комітету у Мінінфраструктури для врегулювання проблем у галузі.