У Києві проходять акції протесту міжнародних перевізників / фото УНІАН

Асоціація міжнародних автоперевізників (АсМАП) України закликає прем'єр-міністра Олексія Гончарука звільнити міністра інфраструктури Владислава Криклія і керівництво Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) через існуючі проблем в галузі.

Читайте такожВ'їзди до Києва заблоковано через протести далекобійників (фото, відео)

Про це йдеться в повідомленні на сайті АсМАП.

Відео дня

Також в асоціації закликають скасувати електронне бронювання всіх видів дозволів на автоперевезення вантажів територією іноземних держав.

У повідомленні на сайті асоціації наголошується, що Міністерство інфраструктури України та Держслужба України з безпеки на транспорті своїми діями "створили колапс міжнародних перевезень, різко збільшили витрати перевізників", у зв'язку з чим страйковий комітет Асоціації міжнародних автоперевізників України ухвалив рішення про проведення 12 лютого акції протесту.

Зокрема, асоціація вимагає від керівника уряду забезпечити професійну кадрову політику в транспортній галузі та призначити на керівні посади фахівців, які мають профільну освіту, відповідний досвід роботи в галузі, і після обговорення кандидатур з професійними і громадськими об'єднаннями.

"Провести огляд на відповідність цим вимогам існуючої керівної ланки Міністерства інфраструктури України та Укртрансбезпеки", - наголошується у повідомленні.

Крім того, в АсМАП закликають прем'єр-міністра провести переговори з урядами іноземних держав і збільшити квоти дефіцитних дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень, у першу чергу в Австрію, Італію, Польщу, Румунію, Туреччину, Угорщину і Фінляндію.

Також в асоціації вимагають забезпечити вирішення питання з чергами на західному кордоні на виїзді з України, особливо в пунктах пропуску Ягодин, Краковець, Рава-Руська, Ужгород, Порубне, і ввести спільний митний та прикордонний контроль зі службами суміжних країн.

Крім того, Асоціація міжнародних автоперевізників України висунула низку вимог до міністра інфраструктури Україні, серед яких негайне скасування електронного бронювання всіх видів дозволів на перевезення вантажів територією іноземних держав, забезпечення нормування попереднього розподілу дефіцитних дозволів (зокрема, Австрії, Польщі, Італії, Румунії, Туреччини, Угорщини, Фінляндії).

Також в АсМАП закликали Криклія вжити реальних заходів спільно з Державною митною службою України щодо забезпечення контролю використання дозволів, порядку видачі, використання і повернення дозволів, а також збільшити до 70% представництво галузевої громадськості в Комісії з розгляду питань, пов'язаних з оформленням, видачею, обліком і аналізом ефективності використання дозволів на поїздку територіями іноземних держав.

У коментарі кореспонденту УНІАН представники страйкового комітету АсМАП України повідомили, що нещодавно в Кабміні закінчилася нарада представників перевізників з урегулювання ситуації, що склалася, про результати якої в асоціації повідомлять трохи пізніше.

Кілька годин тому під час урядового брифінгу прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що уряд не планує відмовлятися від електронної системи видачі дозволів на міжнародні автоперевезення, проти якої зараз мітингують перевізники, наголосивши, що нинішня система є абсолютно простою і прозорою.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в центрі Києва і на в'їздах в місто проходять акції протесту міжнародних перевізників, через що рух транспорту ускладнений. Водії скаржаться, що через електронну систему бронювання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення, яка запрацювала із січня цього року, утворилися багатоденні черги на кордоні і скоротилася кількість міжнародних рейсів більш ніж на 5 тисяч.