Ілюстрація REUTERS

У Києві та області з 1 травня почне працювати у штатному режимі система автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Читайте такожНа українських дорогах з'явилися знаки "Зелена хвиля": що це означає (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні за участі президента України Володимира Зеленського та керівництва МВС відбулась презентація системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Відео дня

«Сьогодні ми запускаємо автоматичний центр безпеки дорожнього руху. Це фінальний крок до введення автоматичної відеофіксації дорожнього руху України», - заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За словами заступника голови МВС Антона Геращенка, запровадження автоматичної фото- і відеофіксації та порушень правил дорожнього руху важливе, тому що за статистикою 40% ДТП стається саме через перевищення швидкісного режиму.

Геращенко також розповів, яким чином буде працювати автоматична фото та відеофіксація порушень ПДР.

«У нас на сьогодні встановлено 20 камер у місті Києві і до 1 травня, до дня запуску системи в шатному режимі, буде встановлено ще 30 камер у Київській області. Ці камери встановлені не будь-де, а встановлені саме в місцях, де за статистикою, загинула найбільша кількість наших громадян і травмувалася також», - зазначив він.

Зокрема, як зауважив Геращенко, на Південному мосту встановлена камера автоматичної фото та відеофіксації, яка працює в тестовому режимі, «але з 1 травня кожен, хто буде перевищувати швидкість на Південному мосту, буде отримувати повідомлення про те, що він повинен сплатити штраф».

«На Південному мосту за останні три роки загинули двоє людини та більше десяти травмувалися. Кожна аварія на Південному мосту – це години зупинки трафіку і тисячі киян годинами стоять в цих заторах», - зауважив Геращенко.

Крім того, за його словами, камера також встановлена на Харківській площі в Києві, де за останні три роки загинули 10 осіб.

«Камера фіксує перевищення швидкості, після того патрульний поліцейський фіксує на своєму комп’ютері і перевіряє номери автівки, після співпадіння номеру автівки з її маркою фіксується та виписується адміністративний протокол. Цей адміністративний протокол через Укрпошту направляється до особи, яка порушила. Порушник після того може ознайомитися з фотографією місцем, часом та навіть передивитися відеозапис, в який саме час його автівка перевищила швидкість. Якщо за кермом був не власник автівки, то він може повідомити ту особу, якій він довірив своє авто, щоб ця особа сплатила адміністративний штраф», - пояснив Геращенко алгоритм роботи автоматичної фіксації порушень правил ПДР.