фуры, Буковина / buknews.com.ua

Станом на ранок 29 лютого транзитне російського руху вантажного транспорту по території України здійснюється без перешкод, повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

"Всі вантажівки, які в'їхали в нашу країну в останні дні, або вже виїхали за кордон, або рухаються по нашій території без перешкод, - йдеться в повідомленні. - У свою чергу українські перевізники повідомляють, що транзитні автомобілі з українською реєстрацією вільно пересувається по території РФ".

У міністерстві також зазначили, що акції протесту, які тривають у кількох областях України, мають мирний характер в рамках чинного законодавства і не блокують рух транспортних засобів, оскільки подібні дії можуть розцінюватися як кримінальний злочин.

Відео дня

"Ця інформація підтверджується повідомленнями Національної поліції і Служби безпеки України, які виїжджали на місце", - додали в Мінінфраструктури.

Читайте такожУ Мінінфраструктури оцінили втрати від блокади російських фур

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого громадські активісти у 10 областях України почали безстрокову акцію щодо недопущення виїзду з України в напрямку міжнародних кордонів вантажних автомобілів з номерами російської реєстрації.

У відповідь на дії активістів 14 лютого російський уряд заборонив транзит українських вантажівок по своїй території. У свою чергу, Кабінет міністрів України 15 лютого прийняв дзеркальні заходи і тимчасово призупинив дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації.

На засіданні уряду 24 лютого Кабінет міністрів дозволив транзит вантажного транспорту, включаючи російські вантажівки, на своїй території з 25 лютого і доручив Міністерству внутрішніх справ забезпечити безпеку руху транзитних потоків.

Читайте такожПивоварський: блокування російських фур може призвести до позовів проти України до СОТ

26 лютого керівник департаменту автомобільного транспорту та стратегічного розвитку автомобільних доріг Міністерства інфраструктури України Роман Хміль повідомив, що Мінінфраструктури вдалося домовитися з громадськими активістами про припинення блокування руху російського вантажного транспорту, який прямує транзитом через Україну. Пізніше лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що "Свобода" відновлює загальноукраїнську акцію з блокування проїзду російських вантажних автомобілів.

За даними Хміля, загальні втрати України від блокування руху російського вантажного транспорту можуть скласти близько 115 мільярдів гривень.