Рада прийняла законопроект про оптимізацію дорожнього будівництва / фото УНІАН

Верховна Рада схвалила скасування необхідності отримання дозволу на виконання будівельних робіт з реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг.

Читайте також"Укравтодор" залучив майже 6 мільярдів гривень під держгарантії на оновлення доріг

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2680 у першому читанні проголосували 227 народних депутата при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як пояснила, доповідаючи по законопроекту, народний депутат Олена Шуляк, проект закону розроблений з метою спрощення дозвільних процедур для отримання дозволів при реконструкції та капітальному ремонті.

«Пропонується спростити отримання дозволів. Для цього замовник або генпідрядник надаватиме в органи Держархбудконтролю всю проектну документацію, експертизи, але не чекатиме отримання дозволу. Буде достатньо лише повідомлення", - сказала вона.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, цим документом пропонується скасувати необхідність отримання дозволу на виконання будівельних робіт з реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з середніми (СС2) і значними (СС3) наслідками або підлягають оцінці впливу на навколишнє середовище відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», і впровадити отримання права на виконання зазначених будівельних робіт на таких спорудах на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Також законопроект виключає положення Закону України «Про архітектурну діяльність», якими передбачено узгодження головним архітектором містобудівного та архітектурного проектного рішення об'єктів, розташованих в історичній частині міста, історичних ареалах, на магістралях та площах загальноміського значення.

«Положення Закону України «Про архітектурну діяльність» мають суперечності, оскільки там зазначається, що проектна документація на будівництво об'єктів, розроблена відповідно до містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, не підлягає погодженню з відповідними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами охорони культурної спадщини, державної санітарно-епідеміологічної служби та природоохоронними органами», - йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, цього року на будівництво доріг державного значення в Україні виділять 85 млрд грн, на дороги місцевого значення - 22 млрд грн.