Інцидент з літаком авіакомпанії стався 23 травня в Мінську \ фото REUTERS

Авіакомпанія Ryanair не підтримує заборону на польоти в повітряному просторі Білорусі в довгостроковій перспективі.

Про це заявив виконавчий директор авіаперевізника, закликавши міжнародне співтовариство вимагати від країни гарантій, що недавній інцидент з примусовою посадкою літака не повториться.

23 травня Білорусь підняла в повітря винищувач, щоб змусити літак Ryanair приземлитися в Мінську. У літаку перебував опозиційний журналіст Роман Протасевич, який згодом був арештований, що спричинило санкції щодо Білорусі.

Відео дня

Тепер білоруським перевізникам заборонено літати над територією Євросоюзу і Великобританії, а влада ЄС і Великобританії видали директиву, згідно з якою їх літакам пропонується уникати повітряного простору Білорусі, крім випадків крайньої необхідності.

Читайте такожГлава Ryanair: після сигналу про загрозу вибуху пілот був змушений сісти в МінськуГлава Ryanair Майкл О'Лірі заявив британському парламентському комітету, що, хоча він підтримує ці заходи, в довгостроковій перспективі авіаційній галузі необхідний необмежений доступ в повітряний простір.

"Нам потрібно, щоб європейська і британська влада за підтримки міжнародних партнерів отримали від білоруської або російської влади відповідні запевнення, що це більше ніколи не повториться", – сказав він.

Він додав, що короткострокові санкції необхідні, щоб утримати інші держави від подібної поведінки, проте в довгостроковій перспективі політизація повітряного простору не є вирішенням проблеми, оскільки це завдасть шкоди авіаційній галузі та міжнародним зв'язкам, передає Голос Америки.

«Протягом останніх 70-80 років ми сприймали як належне свободу польотів над державами - сказав О'Лірі законодавцям. - Ми повинні відновити її якомога швидше".

Міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО) розслідує інцидент з примусовою посадкою і повинна відзвітувати про результати перевірки через два тижні.

Вас також можуть зацікавити новини