Новий тендерний скандал: Укрзалізниця по завищеній ціні закупила кондиціонери у рідні своїх екс-посадовців

Філія "Пасажирська компанія" АТ "Українська залізниця" за результатами тендеру замовила Міжнародному консорціуму "Енергозберігання" дахові кондиціонери для пасажирських вагонів на 14,82 млн грн. До цієї компанії прямий стосунок мають донька екс-заступника гендиректора "Укрзалізниці" Юрія Федюшина, та син екс-заступника гендиректора "Укрзалізниці" Анатолія Лашка. Про це пишуть "Наші гроші".

Видання також зазначає, що у листопаді 2022 року УЗ замовляла такі кондиціонери по 1,53 млн грн, або $41 938. Тобто, зараз компанія переплатила за них у доларах більше на 21%. 

"У грудні 2021 року компанія замовляла кондиціонери у їхнього виробника - АТ "Завод Екватор" по 1,02 млн грн, або $37 522. Це на третину дешевше в доларах за нинішню ціну еквівалента іншого виробника. Але нині "Завод Екватор" поскаржився замовнику на занадто короткий строк поставки, який прописали у документації, і не взяв участь у торгах. Тому консорціум "Енергозберігання" отримав підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов", - вказують "Наші гроші". 

Відео дня

Як стало відомо виданню, директором харківського МК "Енергозберігання" є Любов Волокіта, а його учасниками - харківські ТОВ "МКЕ" Любові Волокіти та МПП "Нова техніка" Віктора Барського. 

"Фірма "Нова техніка" є співзасновником ТОВ "Науково-виробнича фірма "Енергозбереження" разом із Василем Щебетуном, Валентиною Дармокрик і ТОВ "Натан" Наталії Федюшиної та Андрія Лашка. Останні двоє – це донька екс-заступника гендиректора "Укрзалізниці" Юрія Федюшина і син екс-заступника гендиректора "Укрзалізниці" Анатолія Лашка відповідно", - пояснили "Наші гроші". 

Як відомо, літом цього року Національне антикорупційне бюро заявило про системні факти розкрадань, які фіксуються при закупівлях Укрзалізниці, через що НАБУ навіть було змушене створити окремий підрозділ. За словами очільника відомства, встановлені збитки сягають 700 мільйонів гривень. 

Нещодавно також з’явилася інформація, що УЗ закупила в пасажирські вагони понад 60 000 подушок у ТОВ "ТК-Домашній Текстиль". Сума закупівлі - 10 млн грн, тобто розрахункова вартість однієї подушки становить 167 грн. В той же час, подушки аналогічного розміру і характеристик можна придбати в роздріб від 100 грн. Таким чином, переплата на одному замовленні склала понад 60% або 6 000 000 грн.