Оголошено тендер на відбір генерального підрядника / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Сьогодні, 15 вересня, укладено договір на виконання підготовчих робіт для реалізації проекту з будівництва нового аеродромного комплексу в міжнародному аеропорту “Дніпропетровськ”.

Про це повідомляє "Урядовий портал".

Читайте такожAirbus почала досліджувати можливість польотів пташиним клином

Відео дня

Підготовчі роботи та тендер

Відповідно до договору, підготовчі роботи стартують вже завтра. Крім цього, приватний інвестор ТОВ “НС Дніпро” розпочинає будівництво пасажирського та VIP-терміналів із запланованою пропускною здатністю до 1000 людей на годину. Також оголошено тендер на відбір генерального підрядника, який виконуватиме основний обсяг робіт з будівництва нового аеродрому.

Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

“Цей рік наочно демонструє те, що розвивати регіональну авіацію вкрай необхідно. Тому ми розпочинаємо проект з будівництва нового аеродромного комплексу в аеропорту Дніпра. Сьогодні був укладений договір, відповідно до якого вже завтра стартують необхідні підготовчі роботи: демонтаж 2-х трансформаторних підстанцій, у тому числі регуляторів яскравості, системи дистанційного керування, винесення кабелів зв’язку та електропостачання з прокладанням кабельної каналізації та влаштуванням кабельних колодязів, перемикання світлосигнального обладнання, переміщення метеомайданчика тощо", - заявив Криклій.

"Розвивати регіональну авіацію вкрай необхідно", - заявив Криклій

"Крім цього, оголошено тендер на відбір генерального підрядника будівництва нового аеродрому. А приватний інвестор “НС Дніпро” починає будувати новий пасажирський та VIP-термінали. Рішення щодо необхідності створення в Дніпрі сучасного аеропорту, який би відповідав всім міжнародним стандартам, було прийняте ще у далекому 2013-му. Проте до минулого року реальних кроків у цьому напрямку, на жаль, не було зроблено. І ми будемо виправляти цю ситуацію”, - зазначив Владислав Криклій.

"Рішення щодо необхідності створення в Дніпрі сучасного аеропорту, який би відповідав всім міжнародним стандартам, було прийняте ще у далекому 2013-му", - заявив Криклій.

Вартість проекту

Очільник Міністерства пояснив, що, зважаючи на високу категорію складності будівництва подібних об’єктів, процес їх проектування зазвичай займає від 9 до 18 місяців. Тому з метою ефективного планування та витрачання виділених у поточному році коштів, було вирішено визначити підготовчі роботи як окремий проект. Його вартість складатиме близько 12 млн грн. “Це дозволить виконати важливий обсяг робіт для підготовки інфраструктури та забезпечить безперервне функціонування летовища на час будівництва нового аеродромного комплексу”, - наголосив Владислав Криклій.

Етапи будівництва

Основні роботи планується розбити на черги будівництва та пускові комплекси, до складу яких входитимуть:

- злітно-посадкова смуга;

- перони та місця стоянок повітряних суден;

- магістральна руліжна доріжка та з’єднувальні руліжні доріжки;

- базова та стартова аварійно-рятувальні станції;

- радіотехнічні засоби, метео- та світлосигнальне обладнання;

- інженерні мережі, трансформаторні підстанції, очисні споруди тощо.

Як результат, за бюджетні кошти в новому аеропорту “Дніпропетровськ” планується побудувати злітно-посадкову смугу завдовжки 3,2 км, оснащену сучасними системами навігації, метеорологічним і світлосигнальним обладнанням.

Будівництво нового аеродромного комплексу в аеропорту “Дніпропетровськ" планується з доведенням параметрів до забезпечення експлуатації повітряних суден кодової букви “С” без обмежень та з можливістю перспективного подовження злітної смуги для забезпечення експлуатації повітряних суден кодових букв “D” (“Е”).

Аеропорт "Дніпропетровськ" та обіцяне будівництво

Міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ" у 2019 році відзначив своє 75-річчя, ступінь зносу конструктивного його будівель досягає 50%, остання реконструкція ЗПС проводилася близько 30 років тому. З новою ЗПС довжиною 3 200 м дніпровський аеропорт зможе приймати сучасні повітряні лайнери всіх типів, включаючи Boeing 777. Він буде обладнаний сучасними системами навігації, метеорологічних та світлосигнальним обладнанням. Новий міжнародний термінал та VIP-термінал в єдиному комплексі будуть мати пропускну здатність до 3 млн пасажирів на рік.

3 квітня 2020 року Верховна Рада України зберегла при перегляді статей державного бюджету на 2020 рік 100 млн гривень на будівництво нової злітно-посадкової смуги (ЗПС) в аеропорту м. Дніпро.