Україна розраховує на скасування системи дозволів / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна хоче включити лібералізацію міжнародних автомобільних вантажних перевезень з Європейським Союзом в оновлену угоду про асоціацію з ЄС.

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури з посиланням на главу відомства Владислава Криклія.

Читайте такожВ Україні ваговий контроль вантажівок буде здійснюватися цілодобово

Відео дня

"Ми розраховуємо на впровадження безперешкодного доступу для міжнародних транзитних перевезень вантажів автомобільним транспортом без обмеження квот на дозволи і скасування системи дозволів на міжнародні вантажні перевезення для «ЄВРО-5» і «Євро-6». І просимо європейську сторону розглянути включення Угоди про лібералізацію автомобільного транспорту в оновлену угоду про асоціацію Україна-ЄС», - сказав міністр на зустрічі з Генеральним директором директорату з питань мобільності та транспорту Єврокомісії Хенріком Хололеєм в рамках саміту Україна – Європейський Союз.

Також Криклій висловив готовність України продовжувати розвивати свою інфраструктуру в рамках реалізації проекту Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

"Ми прагнемо до реалізації всіх проектів, передбачених індикативним інвестиційним планом TEN-T, а це 4800 км доріг і залізниць, 6 сучасних портів і 11 логістичних центрів в Україні. Ми орієнтовані на відкриття та підвищення ефективності українських внутрішніх водних шляхів. Розширення мережі TEN-T до річок сусідніх країн має для нас одне з першочергових значень. Тому ми очікуємо, що внутрішні водні шляхи України будуть включені в регіональну мережу TEN-T разом з українською частиною Дунаю", - цитує прес-служба слова міністра.

Міністр заявив, що Україна очікує на позицію Єврокомісії щодо юридичних механізмів запобігання обмежень судноплавства і безперервної експлуатації для українських суден на Дунаї після 18 січня 2022 року.

INTERBUS

Також, за словами Криклія, українська сторона готова провести всі необхідні внутрішні процедури для підписання Протоколу до Угоди INTERBUS про міжнародні регулярні та спеціальні автобусні перевезення.

EUROCONTROL

Як повідомила прес-служба Мінінфраструктури, сторони також обговорили питання технічної інтеграції України в систему зборів EUROCONTROL, впровадження важливих інфраструктурних проектів, зокрема в районі Азовського моря, а також підписання Угоди про Спільний авіаційний простір з ЄС.

Саміт Україна-ЄС

Сьогодні, 6 жовтня, в Брюсселі проходить 22-й саміт Україна - Європейський Союз.

У серпні Верховна Рада ратифікувала угоду "європейські дороги України III" між Україною та Європейським інвестиційним банком про виділення 450 млн євро кредитних коштів для реалізації проекту "Розвиток транс'європейської транспортної мережі".