Пільгово розмитнити авто на єврономерах зараз можуть тільки УБД, і то не всі / фото УНІАН

В Україні 1 січня набув чинності "ресурсний" закон №1914-IX, який передбачає зміни в процедурі митного оформлення автомобілів на єврономерах. Зокрема, власникам "євроблях" з Росії дозволили проходити оформлення без перезаїзду, на внутрішніх митницях.

Юрист Іван Казачук в коментарі сайту UBR.ua спрогнозував, що особливого ажіотажу зміни не спричинять, оскільки з 10 листопада пільгове розмитнення поширюється лише на деякі категорії учасників ООС.

"Наші законотворці спочатку допустили такі недоліки в законодавстві, а потім їх виправили, але пізно ... Дорога ложка до обіду", - зазначив експерт.

Відео дня

Він додав, що в період 20 листопада - 10 січня в Україні оформили всього 250 авто, а за весь період дії пільг - 85 тисяч. За його даними, нині в Україні знаходяться близько 300 тисяч машин з РФ.

Читайте такожВласників "євроблях" почали карати за нерозмитнені авто: які рішення виносять суди

Пільги ж зараз діють лише для тих учасників бойових дій, які перебували в районі ООС з 15 травня по 8 листопада минулого року. До них також застосовуються вимоги щодо оформлення документів і відсутності штрафів. Козачук також вважає несправедливим те, що пільгове розмитнити "євробляху" не можуть ті, хто воював на Донбасі в перші роки російської агресії.

Розмитнення "євроблях" в Україні

  • 12 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закони, що спрощують процедуру розмитнення авто на єврономерах. 12 червня вони набули чинності. Згідно з новими правилами, пільгово оформити автомобіль дозволялося протягом 180 днів з моменту вступу в силу законів. З 11 листопада водіїв нерозмитнених "євроблях" почали штрафувати.
  • Нещодавно в МВС повідомили, що пільговий термін розмитнення автомобілів на єврономерах продовжуватися більше не буде.
  • За інформацією Державної фіскальної служби, на території України знаходиться близько 1,5 мільйона автомобілів на європейських номерах. За півроку пільгового періоду розмитнення таких авто до державного бюджету надійшло майже 3 млрд грн.