Іван Юрик

Провідне міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило кредитний рейтинг Укрзалізниці на рівні "B" зі стабільним прогнозом. Про це заявив у Facebook виконуючий обов’язки голови УЗ Іван Юрик.

Fitch також виключило Укрзалізницю зі списку "Негативного прогнозу рейтингу" (Rating Watch Negative, або RWN). Як пояснили в агентстві, це стало можливим після  випуску єврооблігацій участі у позиці на суму 300 мільйонів доларів США, що призвело до покращення ліквідності компанії.

У прес-службі УЗ наголосили, що компанія працює над виконанням своїх боргових зобов'язань. Кошти від випуску облігацій направлені на погашення короткострокового боргу, у тому числі на рефінансування кредитів Сбербанку, облігацій участі в позиці на суму 50 мільйонів доларів США, що підлягають сплаті 15 вересня 2021 року, та інших кредитних зобов’язань.

Відео дня

"Fitch вважає, що джерела ліквідності компанії достатні для забезпечення планового обслуговування боргу до кінця 2021 року та у 2022 році. Самостійний кредитний профіль Укрзалізниці було підвищено з "CCC" до "B-"", - додали в Укрзалізниці.

15 липня цього року Укрзалізниця успішно залучила фінансування в розмірі 300 мільйонів доларів США шляхом розміщення євробондів під 7,875 % річних з терміном погашення у 2026 році.

"Ці ресурси, а також будь-які додаткові кошти, отримані в результаті успішного випуску облігацій участі в позиці за нижчою вартістю обслуговування боргу, дозволять УЗ здійснювати поточне інвестування, направлене на покращення транспортної та логістичної інфраструктури країни. Рефінансування боргу приведе до зниження фінансових витрат Укрзалізниці вже у 2021 році", - пояснили у компанії.

Нагадаємо, раніше Іван Юрик повідомив, що УЗ розпочала продаж непрофільних активів. Перші 22 об’єкти були виставлені на аукціони в системі Prozorro.Продажі.