Володимир Зеленський доручив боротися з перевантаженими фурами на дорогах / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський доручив СБУ і МВС почати кампанію з протидії порушень габаритно-вагових норм на дорогах.

Про це він заявив під час селекторної наради, передає прес-служба Офісу президента.

За словами Зеленського, статистика свідчить, що останні кілька років майже кожна друга фура, що їздить українськими автошляхами, перевантажена.

Відео дня

"Я не думав, що крім програми під назвою "Велике будівництво" в нашій країні, яку дуже складно було підняти на ноги, буде окрема велика проблема - як захистити частину цієї програми, а саме - дороги в країні", - сказав президент.

Він зазначив, що проблема з перевантаженими фурами фіксується і на нових дорогах, які почали споруджувати в межах програми "Велике будівництво".

Водночас, голова Уряду Денис Шмигаль заявив, що цього року інспектори "Укртрансбезпеки" працюють цілодобово. З 12 травня вони склали майже 900 актів про перевищення габаритно-вагових параметрів, а сума штрафів за цей період становить понад 190 тисяч євро.

"Кабмін передав до профільного комітету Верховної Ради законопроект про зміни до деяких законодавчих актів України щодо здійснення Державною службою України з безпеки на транспорті габаритно-вагового контролю. Він передбачає надання можливості органам місцевої влади встановлювати автоматичні комплекси габаритного контролю. Частину штрафів пропонуватиметься спрямовувати до місцевих бюджетів для відновлення доріг", - додав Шмигаль.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про штрафи за руйнування доріг фурами: у чому суть

Своєю чергою, голова МВС Арсен Аваков зазначив, що через законодавчі обмеження працівники "Укртрансбезпеки" не можуть самостійно контролювати дотримання габаритно-вагових обмежень та ефективно діють лише у співпраці з поліцією.

Він запропонував передати патрульній поліції функцію контролю дотримання безпеки на дорогах, серед іншого - габаритно-вагового контролю.

"Я хотів би, щоб ви організували спільну роботу зі Службою безпеки України: зробити всі заходи запобігання порушенню норм габаритно-вагового контролю, перш за все на дорогах загального користування", - звернувся Зеленський до Авакова.

Крім того, глава держави зазначив, що паралельно з терміновими заходами, спрямованими на боротьбу з перевантаженістю доріг, необхідно розробити програму реформи "Укртрансбезпеки".

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабмін підтримав внесення змін до Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року, завдяки чому буде встановлено 25 сучасних комплексів автоматичного габаритно-вагового контролю Weigh-in-Motion (Зважування в русі) й оновлено 50 пересувних пристроїв для зважування.