Професор Юрій ЛИСЕНКО, обраний конференцією трудового колективу ректором Донецького національного університету, вважає, що несподівана поява нового претендента на цю посаду вже після виборів – це «черговий елемент чиєїсь спланованої кампанії».

Про це він заявив кореспонденту УНІАН у відповідь на прохання прокоментувати повідомлення в ЗМІ про те, що 17 грудня Окружний адміністративний суд м. Києва фактично анулював вибори ректора ДонНУ, оскільки нібито своїм рішенням суд визнав незаконним обрання ректора університету і заборонив Міністерству освіти укладати контракт з переможцем. За інформацією ЗМІ, причиною такого рішення суду став позов доктора юридичних наук, професора Олександра КОРИСТІНА, який звернувся до суду, оскільки його кандидатура, всупереч закону про вищу освіту, «не була представлена в гонці на місце ректора».

Новий ректор підкреслив, що ніколи і ніхто з Міністерства освіти і науки, молоді і спорту не говорив йому, що після залишення виборчої гонки екс-ректором Володимиром ШЕВЧЕНКОМ на посаду керівника ДонНУ претендує хтось іще, окрім нинішнього в.о. ректора Петра ЄГОРОВА і його самого - Ю.ЛИСЕНКА.

Відео дня

«Ні, ніхто ніколи не говорив, не заявляв (про кандидата О.КОРИСТІНА). Ви розумієте, ми працювали в тому полі, котре нам надало Міністерство освіти і науки. Поява будь-якої іншої кандидатури – це, по суті справи, має регулювати міністерство», - пояснив Ю.ЛИСЕНКО.

Він нагадав, що 10 грудня в конференції університету брали участь два представники Міністерства освіти: заступник міністра Євген СУЛИМА і керівник по кадрах Микола БРАТЧЕНКО, які представили тільки двох кандидатів – його і П.ЄГОРОВА.

Ю.ЛИСЕНКО розповів, що після виборів, 14-15 грудня, він їздив до Києва відвозити в міністерство результати конференції для затвердження його ректором ДонНУ. Там він зустрічався протягом цих двох днів і з керівником кадрового управління, і з заступником міністра Є.СУЛИМОЮ, але тоді йому теж ніхто не говорив ні про якого третього кандидата. «Ніхто мені в Києві в міністерстві про нового претендента не говорив. Навіть не було натяків, типу «ти рано радієш» і т.д.», - сказав професор і додав, що й сьогодні йому офіційно про це «ніхто не повідомляє», «вся інформація йде поки що з Інтернету».

При цьому Ю.ЛИСЕНКО припустив, посилаючись на думку колег, «деяких наших фахівців», що «фактично справу, так би мовити, суд міг прийняти у виробництво і на підставі цього позову (О.КОРИСТІНА) міг припинити дію конференції». Але, за словами професора, зі своїх джерел він дізнався, що в зведеннях рішень судових засідань (Окружного адміністративного суду Києва) такого вердикту немає.

«Є припущення, що суду ще не було. Адже дивилися зведення рішення судів, і мені сказали, що ніякого такого рішення ще немає», - сказав Ю.ЛИСЕНКО, додавши, що схожі чутки були, приміром, про його недавнє звільнення.

На запитання: «Чи вважаєте Ви, що такі розмови про нового кандидата і суд ідуть на неофіційному рівні і хтось навмисне поширює ці чутки?», Ю.ЛИСЕНКО відповів: «Мабуть, що так. Але це, здебільшого, теж елемент, як елемент якоїсь спланованої кампанії».

Він вважає, що ця кампанія спрямована проти нього і проти рішення трудового колективу університету. «Кому буде приємно таке? Мені теж неприємно чути це, адже я переміг у чесній боротьбі...», - сказав Ю.ЛИСЕНКО, зазначивши, що вибори ректора 10 грудня були відкритими і прозорими, в присутності безлічі журналістів, під об`єктивами телекамер.

Він повідомив, що буде разом з тими, хто його підтримав, звертатися ще до народних депутатів і до журналістів, «щоб вони в цій ситуації спробували допомогти нам розібратися». «Я думаю, що й журналістське слово має зіграти свою певну роль, і ми повинні достукатися до тих, від кого залежить справедливе рішення цієї проблеми», - сказав Ю.ЛИСЕНКО. За його словами, «за нашими подіями, впевнений, стежать і за кордоном. Вони стежать за демократією, що зароджується, в Україні, і як ця демократія відстоює свої права і шукає якісь шляхи для вирішення проблем».