МЗС спрямувало відповідного листа до Бюро з демократичних інститутів та прав людини / фото УНІАН

МЗС України не прийматиме заявки про реєстрацію російських спостерігачів на українських виборах президента.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Читайте такожУ КВУ попередили про небезпеку рекордного популізму та епатажу на цьогорічних виборах

Відео дня

«Враховуючи те, який галас викликало рішення ЦВК закрити виборчі дільниці у РФ, маю дещо додати до цієї дискусії. Кілька днів тому, як і належить, спрямував листа до Директорки Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір із запрошенням направити спостережну місію на президентські вибори в Україну. Серед інших цілком стандартних речей, зауважив, що МЗС України не прийматиме заявки про реєстрацію російських спостерігачів. Вважаю це необхідним, коли йдеться про спостерігачів від країни-агресора та окупанта. До речі, таких прецедентів чимало у практиці ОБСЄ», – йдеться в повідомленні.

«А той, хто вбачає можливим демократичне волевиявлення в Росії під парасолькою ФСБ без ризику для виборців (сподіваюсь, це все ж таки тільки політична позиція, а не особисте переконання… хоча, хто зна;)), нехай відстоює свою точку зору у правовому полі, як і годиться у правовій державі. Якщо комусь кортить поспекулювати навколо начебто використання «адмінресурсу», раджу згадати, що у 2004 році дехто наголошував на необхідності відкриття понад 300 (!) виборчих дільниць в Росії, і серйозно над цим працював», – додав міністр.

Він також запросив до дискусії з приводу цього питання тих, «хто її щиро прагне», «без маніпулятивних гасел та спекуляцій».

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2018 року Центральна виборча комісія ліквідувала 5 закордонних виборчих дільниць, утворених при українських дипустановах в РФ.

При цьому ЦВК змінила межі виборчих дільниць, створених при посольствах України в Грузії, Казахстані та Фінляндії, розширивши регіонами РФ, які були закріплені за ліквідованими дільницями