Моряку загрожувала смертна кара за злочин, який він не робив / фото tsn.ua

Український моряк, якого напередодні звільнили з іранської в'язниці, Андрій Новічков повертається з Ірану в Україну.

Читайте такожРосія буде використовувати українських військовополонених як товар для впливу на вибори - Клімкін

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Twitter.

Відео дня

"Різдвяна пора принесла добру звістку 82-річній О.Вірановській: надія і зміст її життя, її онук, моряк Андрій Новічков, вільний і повертається до України з Ірану. Незабаром вони зможуть обійнятися вдома. Задля цього ми всі працювали майже рік - задля свободи і возз‘єднання родини", - зазначив глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня 2017 року на судні Arezoo (прапор Ірану, порт приписки Qeshm) молодший рядовий матрос, іранець Mohammad Bahranpoor вистрибнув за борт. Свідком події став старший помічник капітана Новічков, який одразу організував рятувальні роботи. Тіло матроса не знайшли. Після прибуття до Ірану Новічкова зняли з судна і відвезли до суду, де пред'явили обвинувачення у вбивстві.

16 травня 2018 року Одеська обласна рада звернулася до Порошенка і Верховної Ради з проханням про сприяння в порятунку одесита Новічкова, який перебуває в іранській в'язниці та якому загрожує смертна кара за злочин, якого він не вчиняв.

8 січня президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з ув’язнення в Ірані Новічкова, який був звинувачений у вбивстві.