В ЄС зазначили, що вибори президента України у першому турі були конкурентними / УНІАН

У Європейському Союзі очікують на проведення вільних і справедливих виборів президента України у другому турі, який відбудеться 21 квітня.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх зв'язків Майї Косьянчич, яка є у розпорядженні УНІАН.

Читайте такожУ першому турі президентських виборів не вистачало справжніх дебатів - міжнародні спостерігачі

Відео дня

"Європейський Союз розраховує на вільний, справедливий і прозорий другий тур виборів 21 квітня, проведений відповідно до міжнародних стандартів. Це важливо, аби усі сторони дотримувалися демократичних принципів, поважали волю українського народу та уникали провокування зайвої напруженості", - йдеться у заяві.

"ЄС залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми продовжуємо підтримувати налаштованість України забезпечити стабільне, заможне і демократичне майбутнє для усіх її громадян, коли Угода про асоціацію надає всеосяжну рамкову основу для нашої тісної взаємодії", - зазначається у заяві.

Також сказано, що, відповідно до попередніх висновків місії зі спостереження за виборами від Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), вибори президента України у першому турі були конкурентними, виборці мали широкий вибір серед кандидатів, явка була високою, а фундаментальні свободи загалом поважалися. Водночас були відзначені деякі недоліки, і зокрема зловживання державними ресурсами та купівля голосів. Крім того, сказано, що медіа-середовище характеризується різноманітністю, але висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ часто було упередженим, і не вистачало справжніх політичних дебатів між учасниками виборчих перегонів.