Місцеві вибори пройдуть 25 жовтня / фото УНІАН

Майбутні місцеві вибори в Україні можуть скасувати лише за двох умов: запровадження воєнного чи надзвичайного стану.

Про це заявив екс-заступник глави ЦВК Андрій Магера, пише "Обозреватель".

"Вибори все одно відбудуться, але в той же час Міністерство охорони здоров'я спільно з Кабміном має подбати про те, щоб були прийняті профілактичні заходи щодо тих осіб, які будуть брати участь в голосуванні", – зазначив він.

Читайте такожСтало відомо, чи чекати нового спалаху коронавірусу після місцевих виборів

Магера зазначив, що потрапляння населеного пункту до "червоної" карантинної зони не може служити підставою для скасування місцевих виборів.

"Червоної лінії як такої в законах України не існує. Це внутрішнє рішення Міністерства охорони здоров'я, різних комісій і санітарно-лікарняних служб", – пояснив екс-чиновник.

За словами екс-заступника голови ЦВК, поділ країни на зони в залежності від кількості хворих на коронавірус є в цілому суб'єктивним і не має правових наслідків.

Місцеві вибори в Україні та карантин: що відомо

  • 12 вересня член ЦВК Сергій Постівий заявив про розробку алгоритму проведення місцевих виборів 25 жовтня з урахуванням карантинних обмежень.
  • ЦВК попередньо рекомендувала схвалити такі правила під час організації та проведення виборів у регіонах: дотримання соціальної дистанції, не більш ніж четверо людей за один стіл бюлетенів, забезпечення дезінфекторами, окремі кабінки для людей з симптомами ГРВІ та заборона на публічні заходи з участю кандидатів у депутати всередині приміщень.
  • 22 вересня на сайті Ради з’явився проект закону, ухвалення якого дозволить брати участь у голосуванні виборцям з високою температурою.