13% респондентів хотіли б бути депутатами місцевої ради / фото УНІАН

Більшість українців хочуть обирати не лише депутатів чи міських голів, а й керівників областей, місцевих суддів та прокурорів.

Про це свідчать передані УНІАН результати другої хвилі опитування, проведеного з 19 по 22 вересня соціологічною групою "Рейтинг".

Так, 50% опитаних вважають, що контроль за діяльністю новообраної місцевої влади повинен здійснюватися самими громадянами, а іншим інституціям (громадські організації, центральна та місцева влада, правоохоронні органи) респонденти довіряють у питанні контролю менше (від 5% до 14%).

Відео дня

Також значна частина опитаних не проти брати участь у політичному і громадському житті свого регіону (45%), але не як депутати місцевих рад, а через вибори, делегуючи повноваження іншим.

Водночас лише 13% респондентів хотіли б бути депутатами місцевої ради, 9% – депутатами парламенту, 7% – головою міста/села, 5% – президентом країни.

Читайте такожБрати участь у місцевих виборах збираються понад 80% українців - опитування

"При цьому, громадяни хочуть обирати не тільки депутатів чи міських голів, а й голову області (за обрання 83%), місцевих суддів (71%) та прокурорів (68%). 57% підтримують ідею створення муніципальної поліції, підпорядкованої місцевій владі (30% – проти)", - свідчать результати дослідження.

Опитування проведено методом телефонного інтерв'ю серед 5 тис. українців віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження: не більш як 1,4%.

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія або кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 23 жовтня.
  • Крім того, згідно з планом, тервиборчкоми повинні утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування проходитиме з 8: 00 до 20: 00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми повинні по 6 листопада.