Олександр Лукашев розкритикував рішення про непроведення виборів на Донбасі / фото zagittya.com.ua

Рiшення про непроведення виборів у 18 ОТГ Донбасу політично мотивоване і має бути скасоване.

Про це 25 серпня під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" Олександр Лукашев, як повідомляється офіційному сайті політсили.

«Ми вкотре звертаємося до президента Зеленського щодо ситуації з проведенням місцевих виборів в окремих громадах Донецької та Луганської області. На сьогодні виборці 18 громад позбавлені конституційного права обирати та бути обраними до органів місцевого самоврядування. Постановою ЦВК №161 про неможливість проведення виборів на цих територіях порушуються фундаментальні конституційні права громадян України», – сказав народний депутат.

Відео дня

Він зазначив, що така позиція президента є дивною, оскільки «24 серпня ми почули від гаранта Конституції, від Верховного головнокомандуючого те, що 29-й день (а сьогодні вже 30-й) режим тиші не порушується».

Читайте такожЦВК має пояснити, чому жителів Донбасу позбавили права голосу на місцевих виборах – Рабінович

«Дуже дивно і неможливо зрозуміти, чому ЦВК ухвалює таку постанову. І проблема навіть не у позиції ЦВК, оскільки вона відповідно до Конституції і законів України, позбавлена дискреційних повноважень щодо визначення безпекового статусу тієї чи ін. території, на якій відбуваються вибори. Тобто провина за непроведення, а фактично, скасування виборів, повністю лежить на владі. І ті подання, які направили голови Донецької та Луганської ВЦА, політично мотивовані. Вони не мають жодного фактичного обґрунтування і цілком спираються на страх влади програти ці вибори, адже за рік у владі керівна монобільшість довела свою неспроможність навести порядок в Україні. І єдине, що їм залишається, це порушуючи Конституцію України, позбавити українських громадян права брати участь у виборах і реалізувати власне конституційне право», - підкреслив парламентар. 

Політик наголосив, що у такий спосіб повністю нівелюється конституційний принцип щодо гарантування і визнання місцевого самоврядування в Україні. 

«У такий спосіб повністю руйнується базовий принцип, закріплений у ст.5 Конституції України щодо закріплення Українського народу єдиним джерелом влади в Україні», - сказав Олександр Лукашев.

Народний депутат, представник Донбасу, звернувся до президента і до всіх представників української влади з вимогою виконати Конституцію і провести вибори на всій підконтрольній території.

«Як може держава здійснювати управлінські функції? Як можна сформувати місцеві органи влади без проведення виборів? Необхідно це припинити. І нам відомо, що минулого тижня ЦВК звернулася до РНБО, СБУ, Нацполіцію України, до командувача Об’єднаних сил щодо надання актуальної інформації про ризики належної підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Тому ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе і порушення конституційних прав громадян не відбудеться. І 25 жовтня у 18 ОТГ Донеччини та Луганщини громадяни візьмуть учать у виборах, оберуть депутатів ОТГ, відповідних районних рад, і будемо сподіватися, що відбудуться вибори до Донецької та Луганської обласних рад», – сказав парламентар.

Він підкреслив, що це дуже важливо для досягнення миру і єдності країни.

«Проведення виборів на підконтрольній території Донбасу – це потужний сигнал для непідконтрольних територій, для громадян України, які перебувають за лінією розмежування і мріють повернутися у мирну єдину Україну і відчути себе повноцінними громадянами нашої держави», - резюмував Олександр Лукашев.