На виборах не обійшлося без порушень / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Місцеві вибори 25 жовтня відбулися, проте в ході голосування спостерігачами було зафіксовано низку порушень, в тому числі досить незвичайних. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Каструлі замість сейфа в Дніпрі

До незвичайного методу вдалися через велику кількість бюлетенів - близько 5 тисяч. Вони не вмістилися в старий шкільний сейф. Через те, що за правилами зберігати їх потрібно в вогнетривкій ємності, довелося використовувати каструлі. Їх запечатали і залишили під наглядом поліції. Тервиборчком зробив зауваження дільничній комісії, але альтернативу не запропонував. Перед початком голосування бюлетені з каструлі перерахували.

Скупка голосів у Кропивницькому

Один з кандидатів у депутати міськради пропонував через посередника від 500 до 1000 гривень за голос на користь своєї кандидатури. У посередника між потенційним народним обранцем і його виборцями знайшли список з 65 прізвищами тих, хто погодився голосувати за гроші і відповідну суму в гривнях. До схеми були залучені кілька людей. Зараз слідчі доводять причетність самого кандидата до цієї оборудки. Посередника затримали на гарячому при передачі коштів, які планувалося виплатити в якості авансу за правильне голосування виборців за спеціально підготовленими списками. Йому "світить" від 5 до 7 років позбавлення волі.

Читайте такожУ МВС розповіли, чи бачать загрозу сепаратизму після перших підсумків місцевих виборів

"Каруселі" в Києві

Метод, при якому коли додають голоси за певного кандидата, відправляючи "туристів" за гроші з однієї області в іншу, виявили в столиці. Поліцейські виявили цілих 2 автобуси з жителями Житомирської області. 130 громадян приїхали, щоб проголосувати в столиці. Всіх їх затримали. За попередньою інформацією, організатор заздалегідь взяв паспорти всіх цих людей і дав їм завдаток - у 200 гривень. Після голосування за певного кандидата їм обіцяли ще по 800 гривень.

Болгарка на допомогу на Херсонщині

До розрізання сейфа дійшло на одній з дільниць у Верхньому Рогачику. Вранці члени комісії не змогли отримати бюлетені - заклинило замок. На допомогу викликали бійців служби надзвичайних ситуацій. Ті зрізали замок болгаркою. Все відбувалося під наглядом поліції. Бюлетені отримали неушкодженими. Дана дільниця почала працювати на годину пізніше.

"Мінування" у Вінницькій області

Зірвати вибори в регіоні спробували неправдивими повідомленнями про вибухівку. Після обіду невідомий телефоном повідомив, що приміщення, де триває голосування, заміновано. Йшлося про дільницю в селищі Тиврів та двох навколишніх селах. На місце виїхали вибухотехніки та кінологи. Людей евакуювали, а будівлю перевірили. Вибухівки не знайшли, зате робота комісії була паралізована на кілька годин. Автора анонімного "жарту" шукає поліція.

Конфлікт з кавою в Ірпені

На одній з дільниць у місцевому коледжі кандидат Антон Головенко облив спостерігача кавою за те, що той зробив зауваження про агітацію на дільниці. З'ясовувати що сталося - приїхав інший кандидат у депутати в облраду - ігор Колтунов. Суперечка переросла у бійку - втрутилися рядові виборці і рознімали чоловіків. 

Місцеві вибори 2020 в Україні

  • 25 жовтня в Україні пройшли чергові місцеві вибори. Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працювали до 20:00.
  • Нинішні місцеві вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. На території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях голосування не проводилося.
  • Явка на виборах в Україні станом на 22:00 25 жовтня склала 36,99%.
  • Як свідчать екзит-поли, за результатами виборів у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові, Вінниці перемагають діючі мери міст.