У "Слузі народу" наразі не бачать безпекових умов проведення виборів в ОРДЛО / фото УНІАН

На даний час немає передумов для проведення виборів на окупованих територіях Донбасу з точки зору безпеки.

Про це перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив на брифінгу, коментуючи на прохання УНІАН можливість проведення місцевих виборів уже в жовтні на неконтрольованих територіях.

Читайте такожГумориста Олега Філімонова висунули кандидатом в мери Одеси від "Слуги народу"

Відео дня

"Щодо постанови про призначення місцевих виборів на 25 жовтня, то поки що немає передумов для проведення виборів безпекових", - сказав Корнієнко.

Коментуючи цю постанову, він зауважив, що зараз ведеться діалог з головою української делегації у Тристоронній контактній групі Леонідом Кравчуком.

"В принципі, діалог налагоджено з (віце-прем'єр-міністром Олексієм) Рєзніковим і з (головою Комітету ВР з питань правової політики Андрієм) Костіним – вони всі члени ТКГ", - сказав Корнієнко.

За його словами, створена неформальна група, яка найближчим часом може бути формалізована і до якої увійдуть представники 4 парламентських комітетів, зокрема Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Комітету з питань правової політики, Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Як зауважив Корнієнко, напрацьовуються проекти можливих рішень щодо законодавства, про яке йдеться в Мінських угодах.

Питання виборів в ОРДЛО

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • За інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на засіданні ТКГ голова української делегації Леонід Кравчук поінформував учасників групи, що в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні направив звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ і засіданнях підгруп представники Росії та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.
  • 26 серпня на зустрічі Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з Кравчуком було вирішено утворити міжкомітетську робочу групу щодо аналізу звернення Кравчука.