Страсбург. 28 січня. УНІАН. Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) стурбована гуманітарними наслідками російсько-грузинської війни.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться в прийнятій сьогодні на сесії ПАРЄ резолюції «Гуманітарні наслідки російсько-грузинської війни».

«За» проголосували 73 депутати, проти – 10, утрималися – 3.

Відео дня

«Парламентська Асамблея... вважає негайним пріоритетом вирішення питань гуманітарних наслідків війни», - наголошується в резолюції.

У документі наголошується, що близько 133 тис. чоловік були переміщені з Південної Осетії і Абхазії до Грузії і близько 38 тис. – з Південної Осетії до Північної Осетії. ПАРЄ зазначила, що багато людей після конфлікту повернулися до своїх будинків, проте залишається стурбованість гуманітарним аспектом їх життя. Крім того, ПАРЄ висловила стурбованіст діями, які можуть сприяти етнічним чисткам грузин в конфліктних регіонах.

Депутати зазначили, що ситуація в Південній Осетії залишається дуже складною для цивільного населення, відрізаного від решти Грузії, за відсутності або при малому доступі гуманітарної допомоги в регіон. Окрему стурбованість, за словами депутатів, викликає ситуація в Ахалгорськом районі, який вже залишили 5100 чоловік, і ця кількість може зрости з урахуванням недостатності безпеки в регіоні, нестачею продовольства, газу, опалювання і фінансової допомоги. Депутати також відзначили складну ситуацію в Галльському районі, також відірваному від Грузії, і звідки також збільшується відтік населення. Депутати висловили стурбованість і ситуацією в Кодорській ущелині, з якої виїхало 1,5 тис. чоловік через такі самі проблеми.

У своїй резолюції ПАРЄ привітала рішення міжнародної конференції донорів для Грузії про виділення 4,5 млрд. дол. допомоги. Депутати привітали дії грузинського уряду, що побудував в короткі терміни 6 тисяч сімейних будиночків, проте висловили стурбованість тим, що більшість з цих будиночків побудовані далеко від необхідних ресурсів, а також в регіонах з незначними економічними перспективами.

Асамблея також визнала внесок Росії в надання допомоги біженцям з Південної Осетії, проте висловила жаль у зв`язку з обмеженнями для надання міжнародної гуманітарної допомоги для регіону, а також у зв`язку з тим, що гуманітарна допомога надається, в основному, через Росію, а не через Грузію.

ПАРЄ закликала Грузію, Росію, а також фактичні власті Абхазії та Південної Осетії дотримуватися міжнародного гуманітарного законодавства, розслідувати порушення прав людини, забезпечити доступ гуманітарної допомоги, гарантувати право біженцям повернутися до місць їх проживання до конфлікту, здійснити обмін військовополоненими, обмінятися інформацією про здійснене мінування, погодитися на посилення місії спостерігачів Європейського Союзу, погодитися на розширення діяльності цієї місії також і на регіони Абхазії і Південної Осетії.