Київ. 17 травня. УНІАН. Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ заявляє, що на сьогодні створено всі передумови для набуття державою позаблокового статусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.ЯНУКОВИЧ заявив на третьому засіданні Українсько-Російської міждержавної комісії, яке зараз проходить у Києві під головуванням Президентів двох держав.

«У цьому році Україна буде урочисто відзначати 20-ту річницю від прийняття Декларації про державний суверенітет, в якій вперше була проголошена наша мета стати позаблоковою державою», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Відео дня

У зв’язку з цим він висловив впевненість, що «сьогодні Україна, нарешті, має усі можливості, щоб у конкретній зовнішньополітичній площині реалізувати цю мету».

Президент України підкреслив, що в цьому питанні вкрай важливою є взаємодія з Росією на міжнародній арені, зокрема у Європі, та в регіональному вимірі.

«Ми покликані разом зробити все, щоб остаточно ліквідувати небезпечні роздільні смуги у нашому регіоні, що утворилися за останні десятиліття. Ми повинні разом зробити європейський континент зоною миру і процвітання для усіх країн – великих і малих, які входять і не входять у воєнні союзи», - заявив В.ЯНУКОВИЧ.

Президент України також вкотре підкреслив, що підтримує ініціативу Російської Федерації про необхідність створення нової системи безпеки в Європі.

«Важливо відзначити, що нові форми взаємодії у питанні безпеки можуть стати прикладом і для інших країн. Упевнений, що нові підходи забезпечення колективної безпеки повинні будуватися на поєднанні інтересів країн-учасників оборонних блоків, позаблокових країн, а також країн з нейтральним статусом», - заявив В.ЯНУКОВИЧ.