Кількість жертв ботулізму сягнула восьми / фото facebook.com/ulanasuprun

З початку року в Україні зафіксовано вісім смертей від ботулізму. Найчастіша причина отруєння - вживання в’яленої, солоної чи консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку або ж просто в підземному переході.

З цього року на центральному рівні Україна почала закуповувати сироватки від ботулізму, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Читайте такожЧерез небезпечну інфекцію ще двоє українців потрапили до реанімації (відео)

Відео дня

За її словами, наразі наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час. Її терміново доставляють у місце зафіксованого випадку ботулізму.

"Втім, найкращий спосіб захиститися - профілактика. Запам'ятайте просте правило безпеки - не вживайте копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не знаєте, як її готували. Така риба могла бути заражена у природних умовах, до того ж, не проходила термічної обробки. З’ясувати, чи в ній наявний токсин перед вживанням, неможливо", - наголосила в.о. міністра охорони здоров'я.

Крім того, продовжила Супрун, причиною отруєння можуть стати інші продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, гриби, рідше - овочі. Якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

"Отруєння токсином може спричиняти порушення зору, невиразність мови, відчуття сухості в роті чи м'язову слабкість. Також може підвищуватись температура, виникнути біль в животі та загальна інфекційна інтоксикація. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі та тривалого плачу", - пояснила в.о. глави МОЗ.

Як повідомило МОЗ, 11 вересня у Херсоні від ботулізму помер чоловік, його дружина перебуває в реанімації.