В Україні з наступного року операції з трансплантації органів стануть незаконними / фото УНІАН

В Україні з 1 січня 2019 року усі операції з трансплантації органів стануть незаконними.

Про це у Facebook повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

Вона нагадала, що у травні цього року парламент ухвалив новий закон про трансплантацію, який з 1 січня 2019 року має набути чинності, а старий має втратити чинність.

Відео дня

Читайте такожМОЗ розпочало закупівлі для створення Єдиної державної інформсистеми трансплантації

"МОЗ повністю провалив реалізацію цього закону. Із 29 підзаконних актів, які уряд мав розробити та затвердити для введення закону в дію, не затверджено жодного. Не створено Єдину державну інформаційну систему трансплантації", - наголосила Сисоєнко.

Таким чином, за її словами, не створено жодних умов для введення в дію нового закону про трансплантацію. Відповідно, з 1 січня 2019 року всі операції з трансплантації в Україні припиняться, а лікарі, які вирішать робити такі операції, порушуватимуть порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність.

За інформацією Сисоєнко, щороку трансплантації органів потребують близько 5 тис. українців.

"З 1 січня 2019 року в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова не відбудеться жодної операції з трансплантації, водночас черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед", - наголосила депутат.

Вона зазначила, що за ініціативи кількох депутатів у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, згідно з яким можна було б відтермінувати набуття чинності нового закону про трансплантацію до 1 січня 2020 року, щоб уряд зміг підготувати всі необхідні нормативно-правові акти, а також продовжити ще на рік дію чинного закону. Але розгляд відповідного законопроекту було відкладено.

Сисоєнко вважає, що винним у такій ситуаціє є Міністерство охорони здоров'я. На її думку, саме посадовці МОЗ, а не депутати, мали відстоювати ухвалення закону щодо відтермінування набуття чинності новим законом про трансплантацію.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». 20 червня закон підписав президент України Петро Порошенко.