За календарем профілактичних щеплень наявні вакцини від 10 небезпечних хвороб / фото УНІАН

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, де можна знайти вакцини.

"По-перше, не потрібно брати приклад з нардепа Ляшка чи шукати вакцини "по блату" та через знайомства. По-друге, не шукайте вакцини у звичайних лікарнях", - наголосила вона на своїй сторінці у Facebook. 

Супрун зазначила, що усі вакцини за календарем профілактичних щеплень роблять лише у комунальних закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Це медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри. 

Відео дня

За її словами, за календарем профілактичних щеплень наявні вакцини від 10 небезпечних хвороб — гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи і епідемічного паротиту. Їх закуповує держава та розвозить до регіонів України. Усі вакцини якісні, ефективні та безпечні, прекваліфіковані ВООЗ.

Читайте такожУ Супрун образилися на напівоголеного Ляшка й відповіли на його слова (відео)

Також Супрун зазначила, що перевірити залишки вакцин по регіонах можна за посиланням.  

"Якщо лікар закладу вам відмовляє у вакцинації, необхідно звернутись до головного лікаря. Якщо владнати питання не вдалось і за участі головного лікаря, зверніться у місцевий департамент охорони здоров’я", - пояснила в.о. глави МОЗ. 

Планується, що вакцини, закуплені за державний кошт, стануть доступні у приватних клініках і кабінетах лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ. Механізм передачі таким закладам вакцин за кошти Держбюджету зараз узгоджується Міністерство охорони здоров'я України. 

"Це не означає, що всі хто підписав декларації в приватних клініках та з лікарями-ФОПами не можуть зробити щеплення за календарем. В такому випадку ви можете вакцинуватися у будь-якому комунальному закладі охорони здоров’я, наприклад, в найближчій амбулаторії", - додала Супрун.

Раніше у МОЗ відреагували на відео народного депутата Олега Ляшка, на якому йому роблять щеплення проти кору й де він стверджує, що вакцин немає.