Медик запевнив, що людина не буде залишатися зовсім без допомоги, коли її стану щось загрожує. / dpchas.com.ua

Лікар каже, що в Україні екіпажі швидкої допомоги повинні приїжджати до пацієнтів лише у випадку, якщо людина може за лічені хвилини стати інвалідом або померти. Причини на кшталт високої температури або тиску не є достатніми для виклику швидкої.

Про це голова Всеукраїнського союзу парамедиків Ярослав Вус розповів в ефірі ObozTV. За його словами, в Україні діє постанова Кабміну №1119, де вказані правила виклику швидкої допомоги. З ними повинен ознайомитися кожен.

За його словами, якщо швидка почне працювати за законом, кількість викликів різко знизиться.

Відео дня

"Від високої температури ще ніхто не помер... Якщо у дитини висока температура, треба робити, як у всьому цивілізованому світі. Ця дитина може з п'ятниці дочекатися понеділка й звернутися по допомогу до педіатра або сімейного лікаря в порядку черги", – пояснив експерт.

Читайте такожВ Україні зникне різниця між державними і приватними лікарнями: як це станеться

При цьому медик запевнив, що людина не буде залишатися зовсім без допомоги, коли її стану щось загрожує.

"Якщо температура у дітей висока, супроводжується якимись, наприклад, висипаннями, тоді мати побачить ці висипання, повідомить диспетчеру швидкої допомоги. Він, по-перше, дасть консультацію. А по-друге – приїде швидка, тому що висока температура і якісь висипання можуть бути ознаками менінгококцемії, а це вже екстрений випадок", – розповів Вус.

"А якщо просто висока температура – батьки дитини дзвонять, їм відмовляють у виклику, радять, що робити далі, як збивати. Крім бригад 103, диспетчер може вас переключити на консультацію з лікарем, наприклад, педіатром, або може сам вас проконсультувати, що вам робити, щоб дочекатися ранку і сходити в поліклініку за місцем проживання. На екстрені випадки – болі за грудиною, інсульт, порушення мови – швидка допомога буде приїжджати", – зазначив лікар.

Також медик зазначив, що для українських екіпажів швидкої законодавчо встановлена норма прибуття на місце – 10 хвилин в місті, 20 хвилин поза містом.

Раніше в МОЗ заявили, що на повну модернізацію системи невідкладної медичної допомоги необхідно 10 мільярдів гривень при виділеному додатковому 1 мільярді в рамках всієї медичної реформи в Україні.