Скільки б не казали поганого про в.о. міністра охорони здоров’я Супрун, а все ж є у вітчизняній медицині напрямок, за яким Україна б’є рекорди всього світу.

Це - ринок стовбурових клітин, та не простих, які зазвичай беруть з тканин у самого пацієнта, а ембріональних, які відбирають у ненароджених немовлят. Тобто після абортів, йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Читайте такожТаблетки замість уколів: в Україні хочуть змінити підхід до призначення ліків

Закон при цьому клініки не порушують, але з морально-етичної точки зору до таких методів лікування аж занадто багато питань. Адже купують ембріональні стовбурові клітини нелегально.

Тож журналісти розповіли, як побудований ринок чорних ембріонів. Так, в Україні десятки приватних клінік пропонують лікування, омолодження та навіть косметологічні препарати із вмістом стовбурових клітин. Проте їхня ефективність та якість медициною ще не доведені.

Журналістам вдалося потрапити до елітної клініки Києва як потенційні пацієнти, які хочуть пройти курс процедур з омолодження. Там розповідають, що роблять підшкірно чотири ін'єкції з екстрактом плаценти за 5 тисяч доларів.

За словами лікаря клініки, з тих, хто народжує, зберігають у себе плаценту лише 10%, решта - не зберігає, тобто ринок "товару" широкий. 

Такі пропозиції діють на українському ринку вже не перший рік. Сьогодні ж клініки, які лікують стовбуровими клітинами, замасковані під салони краси та елітні медичні центри. За підрахунками ЗМІ, лише в Києві 12 закладів надають послуги з лікування чужими стовбуровими клітинами.

Як розповіли в одній з таких клінік, клітини беруться з абортативного матеріалу.