Шийний остеохондроз / Фото: piqsels.com

Шийний остеохондроз - досить поширене захворювання в сучасному світі. Багато людей мають його на початковій стадії, але навіть не підозрюють про це. Поширення остеохондороз шиї отримав завдяки тому, що люди стали більше сидіти і менше рухатися. Давайте докладніше розглянемо причини цього неприємного захворювання та способи боротьби з ним.

Читайте такожЧому болить голова: причини та поради

Що таке остеохондроз?

Отже, шийний остеохондроз - дегенеративно-дистрофічне захворювання хрящових тканин опорно-рухового апарату. Хвороба характеризується патологічними змінами у структурі хрящів, які призводять до порушення анатомічної будови елементів хребта, порушують рухливість скелета і викликають хворобливі відчуття.

Відео дня

Захворювання може вражати будь-який відділ хребта, але в силу надмірної рухливості і мініатюрного розміру хребців, шийний сегмент найчастіше страждає від даної патології. Шия щоденно має значні навантаження. Повороти голови і навіть сам факт її утримання змушує хребці та міжхребетні диски посилено працювати. Від регулярного впливу ззовні міжхребетні диски стоншуються, на них з'являються мікротріщини. З часом знижується їх висота, вони починають сплющуватися і перестають виконувати свою головну функцію – амортизацію хребців.

Шийний остеохондроз / Фото: piqsels.com

Причини шийного остеохондрозу

Причини розвитку захворювання, в першу чергу, обумовлені віковим старінням організму і розвивається руйнуванням кісткової та хрящової тканини. Також можна назвати наступні причини виникнення остеохондрозу:

- порушення постави

- зниження рухової активності в результаті сидячого способу життя

- зайва вага, яка є результатом порушення обміну речовин, надає навантаження на міжхребцеві диски

- спадковий фактор

- тривале фізичне навантаження

- аномалії хребта

Симптоми шийного остеохондрозу

Шийний остеохондроз має специфічні прояви. Це обумовлено анатомічними особливостями шийного сегмента хребта. Найчастіше пацієнти скаржаться на біль різної інтенсивності, що підсилюється від тривалого перебування в одному положенні. До хворобливості часто приєднуються інші симптоми:

- слабкість у верхніх кінцівках

- оніміння і поколювання рук

- скутість при русі головою

- запаморочення (говорить про те, що пошкоджені елементи торкнулися артерії)

- оніміння губ

- відчуття грудки в горлі

Ознаки шийного остеохондрозу

У медицині заведено розділяти ознаки остеохондрозу виходячи з природи симптоматичних проявів, об'єднаних в єдиний синдром. Виділяють 4 таких синдрому:

- корінцевий – вказує на защемлення нервових пучків, що провокує сильні болі, а також сукупність вегетативних симптомів (запаморочення, слабкість, ком у горлі);

- хребетної артерії – пошкоджені елементи затискають велику хребетну артерію, що є причиною сильних головних болів, запаморочення;

- вертебральний – провокує болі в самій шиї;

- кардіальний – маскується під напад стенокардії, проявляється сильними болями в грудях, схожими на серцевий напад.

Шийний остеохондроз / Фото: piqsels.com

Стадії розвитку шийного остеохондрозу

1 ступінь остеохондрозу

Характеризується початком руйнування міжхребцевих дисків. У фіброзному кільці утворюються тріщини, порушується міцність і еластичність диска, зменшується його висота, за рахунок чого відбувається здавлювання нервових корінців. З'являється характерний ниючий біль. Іноді на 1 стадії (доклінічної) такий біль може бути відсутнім, і остеохондроз протікає з помірним дискомфортом в області шиї.

Читайте такожЧому набрякають ноги: причини, симптоми, що робити при набряках

2 ступінь остеохондрозу

Якщо остеохондроз 1 ступеня не лікувався або лікування не було ефективним, то виникає остеохондроз 2 ступеня — хронічний. Біль стає постійним, руйнування та ущільнення міжхребцевого диска триває і призводить до невеликих вивихів шийних хребців. При шийному остеохондрозі на цій стадії може розвинутися синдром падаючої голови. Цей синдром характерний сильними болями, і людина змушена підтримувати голову у фіксованому стані, щоб зменшити біль.

3 ступінь остеохондрозу

Фіброзне кільце вже майже зруйновано, що призводить до ускладнень остеохондрозу — протрузії міжхребцевого диска або міжхребцевої грижі. На 3 стадії остеохондрозу інтенсивність больових відчуттів може зменшитися, бо ураженої хрящової тканини в міжхребцевому диску вже просто не існує, а значить і не існує джерела болю, однак защемлення нервових корінців залишається, тому біль повністю не йде.

Шийний остеохондроз / Фото: piqsels.com

Діагностика шийного остеохондрозу

При підозрі на наявність шийного остеохондрозу необхідно своєчасно звернутися в медичний заклад. Комплексна діагностика допоможе виявити захворювання, оцінити його ступінь і зрозуміти причини розвитку патології. Попередній діагноз ставиться на підставі огляду і пальпації – при остеохондрозі відзначається напруга шийних м'язів, в деяких випадках помітна деформація хребта.

Після об'єктивної діагностики лікар відправляє пацієнта на додаткові дослідження.

Для підтвердження діагнозу використовуються такі діагностичні методи:

- магнітно-резонансна томографія

- рентгенографія (бічна і пряма)

- мультиспіральна комп'ютерна томографія

Для визначення причини розвитку патології додатково можуть призначатися: ультразвукове дослідження прилеглих органів, ЕКГ серця, дуплексне сканування судин, аналізи крові та сечі.

Шийний остеохондроз / Фото: piqsels.com

Лікування шийного остеохондрозу

Лікування остеохондрозу вимагає комплексного підходу. Для тимчасового усунення болю застосовують знеболюючі засоби, але основу терапії складають фізична терапія, масаж.

Масаж допомагає зняти гіпертонус м'язів, підсилює больові відчуття. Процедура також відновлює нормальну циркуляцію крові, покращуючи постачання пошкоджених тканин. За результатами курсу масажу знімається напруга з шийного відділу, перерозподіляється навантаження на хребет.

Медикаментозне лікування. Лікарські засоби знімають біль і запалення, відновлюють кровообіг і усувають спазми в м'язах шиї. Для цього можуть застосовуватися наступні групи препаратів: глюкокортикостероїди, анальгетики, хондропротектори, міорелаксанти та ін.

Фізіотерапевтичне лікування. Додатково до прийому лікарських препаратів розслабити шийні м'язи, усунути спазми та нормалізувати кровообіг допоможуть фізіотерапевтичні процедури: голкорефлексотерапія, вплив лазером, магнітотерапія, УВЧ-терапія, фонофорез та ін.

Лікувальна гімнастика. Спеціальні фізичні вправи допоможуть пацієнту зміцнити м'язовий каркас, вирівняти поставу і поліпшити кровопостачання верхньої частини хребетного стовпа.

У разі запущених стадій остеохондрозу шийного відділу хребта або при недостатній ефективності консервативних методик потрібне проведення оперативного втручання.

Профілактика шийного остеохондрозу

Для попередження розвитку шийного остеохондрозу рекомендується: при сидячій роботі обов'язково робіть п'ятихвилинні перерви кожну годину, уникати навантажень на шию; не робити різких рухів головою, стежити за поставою; уникати переохолодження; займатися фізкультурою, плаванням; правильно харчуватися; сон повинен бути на твердому матраці та на невисокій подушці, кут згинання шиї не повинен бути більше 15 градусів; після 25 років уникайте ударного навантаження на хребет (стрибки, біг).

У будь-якому випадку, при появі симптомів захворювання - обов'язково відвідайте лікаря. Не займайтесь самолікуванням!