Скалецька відмовилась казати, куди саме прилетить літак з евакуйованими з Уханя / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька заявила, що місця, підготовлені для обсервації громадян, які будуть евакуйовані з китайського Уханя, де зафіксовано спалах коронавірусу COVID-19, не оприлюднюють з метою їхньої безпеки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МОЗ повідомила під час брифінгу в аеропорту "Бориспіль" сьогодні пізно ввечері.

"Ми повністю працюємо і готові до евакуації українських громадян до України... На сьогодні цей літак (який відлетить до Китаю - УНІАН) готовий, проінструктований. Все, що необхідно, у нього є на борту", - зазначила міністр.

Відео дня

Скалецька уточнила, що в четвер, 20 лютого, о восьмій ранку очікується прибуття евакуйованих українців.

Вона також додала, що визначено кілька безпечних місць, де вони зможуть перебувати під час обсервації.

Читайте такожНаразі жоден українець в Китаї не має викликаного коронавірусом захворювання – МОЗ

"Місце є безпечним як для українських громадян, які будуть евакуйовані і розміщені в ізоляції, так і безпечними для всіх інших українців в Україні. Всі заходи безпеки погоджені та відповідають міжнародним стандартам і міжнародній практиці... В цілях безпеки громадян, яких ми евакуйовуємо, таку інформацію (про місця, підготовлені для обсервації - УНІАН) ми не розповсюджуємо. Ми маємо підготовлених кілька місць. Це є чотири місця, вони всі підготовлені, але залежно від кількості осіб, ми виберемо найбільш відповідне за кількістю та доцільністю", - розповіла міністр.

Як повідомляв УНІАН, що виліт літака для евакуації громадян України з китайського Уханя, де зафіксовано спалах коронавірусу COVID-19, запланований на 2:50 19 лютого. Рейс PQ 7301 здійснить авіакомпанія SkyUp на літаку Boeing 737-800.

Евакуйованих громадян України помістять на обсервацію мінімум на 14 днів.

У МОЗ заявили, що евакуації підлягають тільки люди, які не мають симптомів гострої респіраторної інфекції. Також у відомстві уточнили, що рейс будуть супроводжувати медики медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я. Вони стежитимуть за станом здоров’я екіпажу і пасажирів на борту та спостерігатимуть за евакуйованими і членами екіпажу в Україні в обсервації. Якщо хтось з евакуйованих захворіє вже під час карантину, його буде негайно госпіталізовано до інфекційного стаціонару.

Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.