Ілюстрація / REUTERS

До Одеської міської інфекційної лікарні були поставлені 9 апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) нового покоління, виготовлені німецькою компанією DIXION, за цінами нижче прайсових. Про це в інтерв'ю на сайті Цензор заявив власник компанії-імпортера медичного обладнання "Медгарант" Олександр Островський, коментуючи інформацію в ЗМІ про нібито закупівлю в Одесу російського обладнання за завищеними цінами.

“Ми поставили одеській міській інфекційній лікарні апарати штучної вентиляції легенів Aeros 4600 німецького виробника DIXION. На обладнання є всі документи, сертифікати, які свідчать, що вони зроблені в Дюссельдорфі. Це ШВЛ нового покоління, турбінного типу. Є ШВЛ з такою ж назвою - Aeros 4600, але компресорного типу, і саме вони сертифіковані в Росії, на відміну від турбінних, які поставили ми. Це різне обладнання, різні покоління, різні технології – досить подивитися на фото і порівняти. Коли на Росію наклали санкції, вони запустили програму імпортозаміщення. І почали під маркою відомих виробників випускати застарілі моделі обладнання. Aeros 4600 турбінного типу в Росію в принципі не поставлялися. Відповідно, брати прайси російських постачальників і порівнювати з цінами німецького обладнання не можна. Ще раз повторю – це різне обладнання", - підкреслив Олександр Островський.

Він розповів, що прайс компанії «Медгарант» на ці апарати - 40 тисяч євро (близько 1 млн 200 тис.) для комерційних організацій, а одеській інфекційній лікарні вони виставили ціни значно нижчі. “Ми продали одеській лікарні за 1 млн 28 тисяч, тобто дешевше. Ціна могла бути нижчою. Але німці перед поставкою скорегували інвойс, поставивши нам ціну вище на 30% від початкових домовленостей. У нас був вибір: або платити, або взагалі залишитися без апаратів", - зазначив підприємець.

Відео дня

Олександр Островський пояснив, чим саме викликано різке підвищення цін на апарати ШВЛ. “У світі зараз дефіцит всього, що пов'язано з виробництвом ШВЛ. Постачальники комплектуючих підвищили ціни в середньому на 30-40%. Турбін, на базі яких роблять сучасні апарати, не вистачає, їх ніде брати. Комплектуючі здорожчали, логістика теж. Якщо раніше ціна перевезення становила близько 500 доларів за апарат, то зараз 1500 євро - не менше. Нам сказали: або доплачуйте, або забирайте передоплату. І дали зрозуміти, що якщо ми відмовимося, то ці апарати одразу ж поїдуть до Італії, де їх теж гостра нестача. І ми змушені були взяти за ціною, що виросла, тому що інакше залишилися б без апаратів. І нам ще пощастило, тому що зараз чимало фірм одержують масові відмови від іноземних виробників. У них є власне держзамовлення – для потреб внутрішнього ринку вони штампують апарати тисячами. А для інших країн – квоти 5-7 штук в місяць", - розповів Островський.

Нагадаємо, напередодні в анонімних Telegram-каналах з'явилася інформація, нібито компанія-імпортер медобладнання "Медгарант" поставила в Одесу російські апарати ШВЛ за втричі завищеною ціною. При цьому інформація нічим не підтверджується, її джерела не називаються.