REUTERS

Як повідомили УНІАН у МОЗ, щоб пацієнти не залишилися без ефективних та безпечних ліків, які вони отримують за державний кошт зараз, протягом 2017 та 2018 рр. діятиме перехідний період.

Читайте такожМОЗ починає 30-денне громадське обговорення Національного переліку лікарських засобів

Після закінчення перехідного періоду, в 2019 році, вступить в силу єдиний Національний перелік основних лікарських засобів, що стане основою для всіх закупівель ліків за державні кошти:

Відео дня

- на державному та місцевому рівнях;

- для відшкодування вартості ліків (реімбурсації) на амбулаторному рівні;

- для забезпечення ліками при стаціонарному лікуванні.

Національний перелік основних лікарських засобів – це перелік безпечних лікарських засобів із доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує усім пацієнтам безкоштовно шляхом раціонального використання державних коштів. Формуванням цього документу займається Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів, постійно діючий дорадчий орган, створений МОЗ України. В його компетенції – здійснення оцінки порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів та рекомендації МОЗ щодо їхнього включення або не включення до Національного переліку.

Читайте такожКабмін дозволив аптекам розпродати залишки ліків, включених в перелік міжнародних непатентованих назв

Національний перелік лікарських засобів включатиме найважливіші базові препарати для лікування пріоритетних захворювань і станів, вказані за міжнародною непатентованою назвою, формою випуску і дозою. Це дозволить зменшити можливості для зловживань в інтересах певних виробників і уникнути закупівлі неефективних препаратів, які присутні у чинному національному переліку.