Українців закликають вакцинуватися від ковіду / фото REUTERS

"Кумедна" штука - офіційна статистика. Саме вона останнім часом нам говорить, що захворюваність клятим коронавірусом в Україні впала в рази, а число виявлених хворих становить близько 600 осіб на день. Такі цифри - дорого обходяться в години пандемії, коли світ трясе нова хвиля COVID-19, а його штам "Дельта" вже виявили в 92 країнах. За даними Всесвітньої організації здоров'я, він в 1,6 рази заразніше, ніж штам "Альфа", в 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації і в 1,45 рази частіше - в реанімацію.

Через цю смертоносну хвилю "корони" країни знову вводять обмеження і перекривають свої кордони, скасовують фестивалі та інші масові заходи. Вся надія на вакцинацію. Як запевняють у ВООЗ, проти цього штаму діючі вакцини є ефективними.

Інший показник - кількість госпіталізацій - непропорційно великий

Відео дня

В Україні, до слова, теж виявлено штам Дельта, але поки ситуація, судячи з числа хворих, нібито спокійна. Ось тільки мало хто звертає увагу на те, що інший показник - кількість госпіталізацій - непропорційно великий. 

І ось докази. 

Відкриваємо статистику МОЗ і бачимо, що, наприклад, за даними на 9 липня, в Україні виявлено 655 нових випадків COVID-19, госпіталізовано 396 осіб, летальних випадків - 12, одужали - 885 осіб. Або дані на 10 липня: виявлено 507 нових випадків - 19, госпіталізовано 364 особи, летальних випадків - 20, одужали - 809 осіб.

В принципі, подібні цифри можна спостерігати протягом місяця. 

А ось дані за квітень поточного року, коли в багатьох регіонах України діяв жорсткий локдаун. Наприклад, 23 квітня, виявлено 14277 нових випадків коронавірусної хвороби, госпіталізовано 3728 осіб, летальних випадків - 434, одужали - 18964 людини. Або 24 квітня: нових випадків захворюваності - 12711, госпіталізовано 3508 осіб, летальних випадків - 392, одужали - 13687 осіб. 

І подібні цифри оприлюднювалися щодня, знову-таки, протягом місяця. 

Ви скажете, що ці цифри не зовсім коректно порівнювати, але моя мета - не дисертація, а всього лише грубий підрахунок. Отже, якщо в квітні з виявлених хворих госпіталізували приблизно чверть, то зараз - дві третини (!), а відсоток померлих від зарази по відношенню до хворих залишився колишнім. 

Статистика "підкоригована", і хворих в рази більше

Які висновки лежать на поверхні? 

Перший - статистика "підкоригована", і хворих в рази більше. 

Другий - ми вже безпосередньо зіткнулися з новим штамом, більш злим і більш важким в плані переносимості. 

Третій - поки нас виручає ультрафіолет і імунітет тих, хто перехворів, оскільки тих, хто прищепився, - всього нічого - 2,5% населення. 

Четвертий - восени, якщо ми всі поголовно не прищепимося, нас чекають важкі часи. Дай Бог, що б все було добре і всі були здорові, але, як то кажуть, на Бога надійся, а сам не плошай. 

Вакцинація і ще раз вакцинація, а також беззастережне дотримання карантинних заходів. Інакше - новий спалах хвороби в Україні неминучий. Це усвідомлюють і в уряді. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже заявив, що Кабмін "буде нарощувати кількість тестувань на COVID-19 і збільшувати лабораторні потужності для виявлення штаму "Дельта". Також влада працює над координацією на місцях і підготовкою медичної системи до потенційного зростання захворюваності. 

Але поки плани уряду будуть реалізовуватися, кожному з нас варто задуматися: "чи все я зробив, щоб уберегти себе і близьких від смертельного вірусу?". 

Будьте здорові!

Денис Павловський, лікар